Pojišťovny vybraly letos na pojistném 62,9 mld. Kč, o 3,6 pct víc

28.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Český pojistný trh v prvním pololetí zrychlil růst. Pojišťovny vybraly na pojistném 62,9 miliardy Kč, což je o 3,6 procenta meziročně více. Životní pojištění kleslo o 0,5 procenta, naopak neživotní pojištění vzrostlo o 5,9 procenta. ČTK to dnes sdělila Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu. Loni trh vzrostl o 2,1 procenta na 118,5 miliardy Kč.

Pozitivní výsledky české ekonomiky se odrážejí i do vývoje pojistného trhu. \"Jeho tahounem je již dlouhodobě neživotní pojištění, jehož meziroční zvýšení dosáhlo téměř šesti procent. Posiluje zejména havarijní pojištění a pojištění podnikatelských rizik,\" komentoval výsledky výkonný ředitel asociace Jan Matoušek.

Tempo poklesu životního pojištění představuje srovnatelnou úroveň s předchozím čtvrtletím. Ekonomice s nízkými úrokovými sazbami odpovídá podle Matouška i výnosnost investic, což odráží stálý pokles životního pojištění. Proti konci prvního pololetí 2016 bylo ukončeno 202.000 pojistných smluv životního pojištění, tedy 3,6 procenta. Pozitivní zprávou je vzrůstající preference klientů k produktům životního pojištění kryjícím rizika nemocí, úrazů a invalidity, dodal.

Pokles životního pojištění u produktů s jednorázově placeným pojistným se prohloubil na 21 procent. U produktů s běžně placeným pojistným nicméně přišel po 13 čtvrtletích souvislého poklesu velmi mírný růst, konkrétně o 0,2 procenta, upozornil analytik asociace Petr Jedlička.

Počet nově uzavíraných smluv běžně placeného životního pojištění dále klesá výrazným tempem, snižuje se i počet ukončených smluv. Za poslední rok bylo uzavřeno 539.000 smluv s běžně placeným pojistným a počet ukončených smluv klesl o 715.000. Ve srovnání s obdobím před rokem se počet nových smluv snížil o desetinu a počet ukončených smluv o tři procenta.

U povinného ručení činil meziroční růst 3,1 procenta. Trh tak stále roste pouze vlivem zvýšení počtu pojištěných vozidel. Negativní výsledky spojené se skutečností, že v nejvíce rizikových segmentech především u nově uzavíraných smluv závazky ze vzniklých škod výrazně převyšují pojistné, se tak podle Jedličky nezměnily.

Havarijní pojištění si udržuje vysoké tempo růstu o 8,9 procenta, jež je dané rostoucím počtem pojištěných vozidel. Podnikatelská pojištění za první pololetí vzrostla o 5,3 procenta. Nově sledovaná skupina retailového majetkového a odpovědnostního pojištění vzrostla o 4,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK