Prezident podepsal vyšší zvýhodnění dárců krve a kostní dřeně

01.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. srpna (ČTK) - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu zákona o daních z příjmů, která zvyšuje daňové zvýhodnění bezúplatných dárců krve a kostní dřeně, informoval ČTK Hrad. Za odběr krve si budou moci dárci odečíst od daňového základu 3000 korun místo dosavadních 2000 korun. Dárci kostní dřeně si budou moci nově odečíst od daňového základu 20.000 korun.

 

S novelou zákona přišli ve Sněmovně poslanci TOP 09 a Starostů. Ve svém návrhu argumentovali tím, že dvoutisícová částka za odběr krve pochází z roku 1996, kdy byla průměrná mzda 9825 korun. Nyní už podle nich nepůsobí motivačně. \"Jde o částku symbolickou, která ale dárcům krve ukazuje, že si společnost jejich aktivity cení,\" řekla při jednání v Senátu poslankyně Věra Kovářová (STAN, za TOP 09).

Vláda návrh podpořila. Ve Sněmovně, která změnu daňového zákona schvalovala ve zrychleném režimu již v prvním čtení, pro návrh hlasovalo 104 ze 105 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo. V Senátu pro návrh hlasovalo 62 z přítomných 65 senátorů, proti nebyl žádný z nich.

Jde o druhý pokus skupiny poslanců vyšší zvýhodnění prosadit. Předchozí pokus předkladatelé v březnu stáhli. Důvodem bylo to, že tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) k němu chtěl předložit pozměňovací návrh na zdanění výnosů z některých korunových dluhopisů. Kovářová tehdy uvedla, že nechce dopustit, aby se kvůli novele strhla politická mela plná faulů a osobních útoků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK