Jak snadno a rychle najít majitele nemovitosti

11.05.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Procházíte se vaší vískou, či městem a rádi byste zjistili, kdo je majitelem opuštěného domku? Nebo kdo vlastní půlku obce? Či na koho váš prarodič přepsal všechny pozemky?

V dnešní době, kdy chceme mít všechno rychle a bezbolestně vyřízeno, je návštěva úřadů občas spojena se ztrátou času a nervů. V České republice již přes 10 let funguje online nahlížení do katastru nemovitostí, které vám ulehčí život. Neexistuje, ale rychlejší a uživatelsky příjemnější řešení?

Česká republika

Zdroj: Pixabay 

Jak snadno a rychle získat informace o majiteli nemovitosti?

Pokud se chcete rychle a uživatelsky přívětivě podívat, kdo je majitelem dané nemovitosti, tak navštivte stránky ikatastru.cz. Stačí zadat hledanou adresu a ta se vám najde na mapě a vy jedním dvěma kliky zjistíte majitele pozemků. Pokud nemáte zkušenosti s hledáním majitelů nemovitostí, bude tato stránka pro vás příjemnější, než nahlížení do katastru nemovitostí ČÚZK. Dále si můžete pohodlně najít nemovitost podle čísla popisného a čísla parcely. Můžete si zde zobrazit i věcná břemena a také, kde všude za posledních 20 let sahaly záplavy. Pro podrobné informace je ale stále užitečnější katastr nemovitostí.

 

Katastr nemovitostí ČÚZK - nahlížení do katastru

Katastr nemovitostí je naprostým základem pro získávání podrobných informací o majitelích, pozemcích a nemovitostech. Snad by mohl být více přehledný a uživatelsky přívětivější, ale jakmile si na něj zvyknete, tak hledáte rychlostí blesku. Spravuje ho Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK). Nicméně je zdlouhavé a nepraktické mít otevřené dvě stránky a na mapě hledat číslo parcely či stavby a na druhé stránce zadávat tato číslo, abychom zjistili majitele.

Na stránkách ČÚZK si dále můžete zjistit, pod který katastrální úřad spadá hledaná nemovitost. Dále jsou zde uvedeny ceníky za služby poskytované na katastrálních úřadech. Všechny získané informace z ikatastru či aplikací si ověřujte na stránkách ČÚZK, protože se jedná o zákonem stanovenou instituci, která zajišťuje správu katastru nemovitostí zahrnující zápisy věcných práv a dalších služeb.

Tip: Máte vybranou nemovitost a chcete si zjistit, kolik vás bude stát hypotéka na míru, či porovnat nabídky hypotečních bank? Zkuste Hypoteční kalkulačku.


Čtěte také:

Aplikace iKatastr

Pro mnohé uživatele chytrých telefonů je výhodné si prostě jen stáhnout aplikaci, která vám pomůže určit majitele nemovitosti. Aplikace iKatastr je spojena s webem ikatastr.cz a poskytuje z něj informace. Na základě vaší polohy si můžete projít například celou ulic, dům od domu a zjistit si majitele nemovitostí.

Stáhnout aplikaci iKatastr si můžete ve:

Závěr

Ikatastr bude nejspíš nevhodný pro zkušené uživatele, kteří jsou již zvyklý pracovat v katastru nemovitostí ČÚZK. Ale pro úplné nováčky v hledání nemovitostí, či pro rychlý přehled o vlastnících nemovitostí vhodný je. Pro detailní informace se ale raději obraťte na katastr nemovitostí spravovaný ČÚZK. Znáte lepší a rychlejší způsob hledání? Neváhejte a napište nám či do komentářů, jak vy hledáte majitele nemovitostí.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 53 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ