ČNB poprvé od února 2008 zvýšila úrokové sazby

03.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. srpna (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes poprvé od února 2008 zvýšila úrokové sazby. Základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, banka zvýšila o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman.

ČNB naposledy hýbala s úrokovými sazbami v listopadu 2012, kdy je snížila na současnou minimální úroveň. Základní úroková sazba tak od té doby činila 0,05 procenta. Naposledy bankovní rada sazby zvýšila v únoru 2008, základní úroková sazba tehdy stoupla na 3,75 procenta. Od té doby ČNB sazby snižovala.

\"Postupný růst sazeb je v současné situaci již žádoucí. Ekonomický růst je příznivý a v některých ohledech lze v ekonomice již pozorovat známky přehřívání. Řada ekonomických ukazatelů se pohybuje na svých nejpříznivějších historických hodnotách, nulové sazby tak již nejsou konzistentní se současným stavem ekonomiky a vedou ke vzniku nerovnováh,\" uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Centrální bankéři dnes zvýšili také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze oproti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, zůstala na 0,05 procenta.

Česká měna v reakci na rozhodnutí ČNB prolomila hranici 26 korun za euro a po 13:00 se obchodovala za 25,95 Kč/EUR.

Zasedání bankovní rady se zúčastnilo dnes šest ze sedmi členů, nebyl přítomen viceguvernér Mojmír Hampl. Tisková konference po jednání rady začne ve 14:15 a vedle důvodů rozhodnutí na ní guvernér ČNB Jiří Rusnok představí i novou makroekonomickou prognózu.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Seidler v této souvislosti upozornil, že zvýšení sazeb patrně povede k mírnému zdražení hypotečních úvěrů. \"U spotřebitelských úvěrů bude dopad mírnější, jelikož u těchto úvěrů bude růst tržních sazeb kompenzovat další pravděpodobný pokles marží bank z titulu vysoké konkurence na bankovním trhu,\" uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK