Britská RBS hodlá prudce snížit počet zaměstnanců v IT oddělení

15.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. srpna (ČTK) - Britská bankovní společnost Royal Bank of Scotland (RBS) hodlá do roku 2020 ve své londýnské pobočce zrušit zhruba 880 pracovních pozic v oddělení informačních technologií. Pak by v této sekci měla zaměstnávat kolem 950 lidí na plný úvazek, zatímco ještě loni to bylo 2200 osob, oznámila dnes odborová organizace Unite. Mluvčí banky ale řekla, že jednání o snížení počtu pracovních míst ještě ani nezačala a že nebyla ani stanovena přesná čísla.

Z výplatní listiny RBS tak podle odborářů zmizí 40 procent IT zaměstnanců pracujících na plný úvazek, což bude 650 míst, a zhruba 65 procent lidí pracujících na dohodu, což bude dalších 230 pozic.

\"Naším cílem je posílit skupinu kmenových zaměstnanců, současně omezit personál londýnské sekce a zvýšit investice do poboček v jiných lokalitách,\" uvedla mluvčí banky, kterou citovala agentura Reuters.

Banka, kterou ze 70 procent stále vlastní stát, nyní prochází rozsáhlou restrukturalizací. Ta zahrnuje prodej aktiv a snižování počtu pracovních míst. Kromě toho se ústav potýká s řadou soudních sporů. Kvůli tomu všemu byla RBS loni už devátý rok v hluboké ztrátě. V letošním prvním pololetí se vrátila do černých čísel, zisk před zdaněním činil 939 milionů liber (27 miliard Kč).

Banka hodlá v příštích čtyřech letech snížit náklady o dvě miliardy liber. Počet zaměstnanců pak chce zredukovat na zhruba 77.000 z 226.000, které měla na výplatní listině v roce 2007.

RBS byla v minulosti krátce největší bankou světa podle objemu aktiv. S příchodem globální finanční krize ale banku v roce 2008 musel zachraňovat stát, což stálo daňové poplatníky zhruba 45 miliard liber (1,3 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK