ECB se obává příliš silného růstu kurzu eura, ukázal zápis

17.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 17. srpna (ČTK) - Představitelé Evropské centrální banky (ECB) se obávají příliš silného růstu kurzu eura, ukázal zápis z červencového zasedání bankovní rady, který dnes ECB zveřejnila. Bankéři upozornili, že příznivé finanční podmínky v eurozóně nelze považovat za samozřejmé a že uvolněná měnová politika je stále nutná. V reakci na zprávu euro k dolaru oslabilo na třítýdenní minimum.

Právě růst kurzu jednotné evropské měny, který zlevňuje dovoz a znevýhodňuje vývoz z eurozóny, označují investoři za jeden z největších problémů ve snaze ECB podpořit inflaci.

Bankéře znervóznil červnový komentář šéfa ECB Maria Draghiho, který naznačil změny v politice banky. Euro i výnosy evropských dluhopisů po nich prudce zpevnily.

Z červencového zápisu je patrné, že představitelé banky, kteří stanovují úrokové sazby, jsou si vědomi rizik, když se rozhodli na politice měnové stimulace nic neměnit. Obávají se totiž, že i ta nejmenší odchylka v jejich rétorice by mohla být nesprávně interpretována. \"Byly vysloveny obavy, že za současné situace na finančních trzích jsou trhy na informace mimořádně citlivě,\" uvádí se v zápisu.

Investoři by rádi věděli, jaké má ECB plány s programem nákupu dluhopisů v objemu 2,3 miliardy eur (60 miliard Kč), který má fungovat do prosince. V příštím roce se očekává jeho postupné omezování.

Představitelé ECB se ale v červenci shodli v názoru, že délka a tempo nákupů nejsou jedinými dostupnými nástroji a že k rozhodování potřebují \"větší prostor\". Představitelé ECB se proto rozhodli ponechat v platnosti nerušit příslib, že v případě potřeby nákupy dluhopisů rozšíří. \"V této fázi je podle všeobecného názoru zásadní vyvarovat se signálů, které by mohly být mylně interpretovány a které by se mohly ukázat jako předčasné,\" uvedla ECB.

Euro v reakci na zápis z jednání ECB oslabilo vůči dolaru na třítýdenní minimum pod 1,17 USD. Krátce po 15:30 SELČ ztrácelo 0,4 procenta na 1,1716 USD. Ztráty zaznamenalo i proti švýcarské, japonské a britské měně. Euro přitom od začátku roku zpevňovalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK