Trump zrušil plán na poradní sbor pro infrastrukturu

18.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. srpna (ČTK) - Americký prezident Donald Trump zrušil plán na vytvoření poradního sboru pro infrastrukturu, oznámil ve čtvrtek Bílý dům. Prezident tak učinil den poté, co rozpustil jiné dvě již ustavené poradní skupiny. Jejich členové, což byli šéfové velkých podniků, je totiž opouštěli na protest proti Trumpovým komentářům k víkendovým násilnostem v Charlottesvillu ve Virginii.

Tým pro infrastrukturu se měl zabývat Trumpovým plánem investic v objemu jednoho bilionu dolarů (22 bilionů Kč) určených na opravy silnic, mostů či letišť, což představuje vedle zdravotní a daňové reformy jeden z klíčových volebních slibů prezidenta.

Členy poradního sboru se měli stát zástupci z oblasti nemovitostí, stavebnictví, dopravy a dalších sektorů ekonomiky. Nařízení tuto skupinu vytvořit podepsal Trump minulý měsíc, uvedla agentura Reuters.

Ve středu prezident rozpustil Průmyslovou radu a Fórum pro strategii a politiku. Zdůvodnil to tím, že jejich členy nechce vystavovat tlaku. Členové se svých míst v poradních orgánech vzdávali v reakci na Trumpovo hodnocení násilností v Charlottesvillu, na kterém podle něj nesou vinu jak neonacisté, tak jejich odpůrci.

V Charlottesvillu propukly násilnosti vyvolané shromážděním krajní pravice, jejíž příslušníci protestovali proti odstranění sochy jižanského generála Roberta Leeho. Ke shromáždění se připojili neonacisté, členové Ku Klux Klanu a stoupenci nadřazenosti bílé rasy. Akce vyvrcholila tragickým útokem pravicového radikála, který autem najel do davu odpůrců neonacistů. Zabil přitom mladou aktivistku a dalších 19 lidí zranil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK