Tuzemským aerolinkám rostly počty cestujících dvojciferným tempem

18.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Českým leteckým dopravcům rostly v pololetí počty odbavených cestujících dvouciferným tempem a překonali tak průměrný růst v evropské letecké dopravě, který činil 8,8 procenta. Soukromému dopravci TravelService počet pasažérů meziročně o stoupl o 32,6 procenta na 1,716 milionu cestujících. ČSA, ve kterých má Travel Service 34 procent, rostly o 22 procent na 1,174 milionu cestujících, uvedl dnes server Zdopravy.cz

\"Na našich přepravních výsledcích se podstatnou měrou podepsaly příznivá ekonomická situace v Evropě a globální růst poptávky po letecké dopravě. Meziročně rostly téměř všechny trhy, na kterých působíme, nejvíce západní Evropa a Rusko. Díky stabilizaci tamního trhu jsme zlepšili naše výkony na linkách do nebo z ruských destinací meziročně o téměř třetinu,\" uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva ČSA Jozef Sinčák.

Společnost vypravila meziročně o sedm procent letů více, ve srovnání délky nalétaných kilometrů pak letošní první pololetí vedlo o čtyři procenta. Dopravci, ve kterém stát stále drží pětinu akcií, významně vzrostlo průměrné obsazení letů. Letadla ČSA během první poloviny roku létala plná z 81 procent, což podle společnosti představuje proti loňsku vylepšení o 11 procentních bodů.

U společnosti Travel Service stojí za nárůstem počtu cestujících jak pravidelné linky, tak i charterové lety, které si u dopravců objednávají cestovní kanceláře. Poptávka podle její mluvčí Vladimíry Dufkové pokračovala v růstu i během letních prázdnin, zvyšují se i počty objednávek CK na následující sezonu.

Travel Service patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Necelý poloviční podíl v dopravci drží čínská investiční společnost CEFC.

Českým aeroliniím vloni vzrostl meziročně zisk po zdanění o osm procent na 241 milionů Kč.

Většinu ve firmě má korejská společnost Korean Air (44 procent). Travel Service drží v aeroliniích 34 procent, necelých 20 procent spravuje státní podnik Prisko a zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK