Akcie aerolinek a CK po útocích ve Španělsku prudce klesají

18.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Frankfurt 18. srpna (ČTK) - Akcie evropských leteckých společností a cestovních kanceláří dnes v reakci na teroristické úroky ve Španělsku oslabují. Jejich souhrnný index před polednem odepisoval zhruba 1,4 procenta. Akcie aerolinek měly ale ztráty mnohem vyšší. Easyjet, Ryanair, vlastník British Airways IAG a Lufthansa, stejně jako španělská AENA, odepisovaly dvě až tři procenta.

Výprodej akcií firem z odvětví cestovního ruchu se pak rozšířil i do dalších oblastí, takže panevropský index STOXX 600 ještě dopoledne ztrácel asi 0,9 procenta. Později ztráty zmírnil a například Lufthansa se po poledni ze ztrát zcela vymanila.

V centru Barcelony ve čtvrtek najel mladý Maročan dodávkou do lidí na rušné pěší zóně, která je oblíbeným turistickým místem. Zemřelo 13 lidí a více než stovka jich utrpěla zranění. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

\"Jak jsme v posledních letech v Evropě viděli, tato zvěrstva ovlivňují cestovní ruch a dopadají na příjmy leteckých společností,\" uvedl analytik společnosti ETX Capital Neil Wilson.

Ztráty akcií španělských společností přesahovaly jedno procento a více než dvě procenta odepisovaly akcie cestovní kanceláře Thomas Cook. Ztrátám ale neunikly ani akcie hotelových řetězců Accor, InterContinental a Melia Hotels.

Samotný španělský akciový trh dnes podle hlavního indexu IBEX odepisoval asi 1,5 procenta, později ztráty zmírnil zhruba na procento.

Teroristický útok v Barceloně vzhledem k časovému posunu stačil už ve čtvrtek ovlivnit obchodování na americkém kontinentě. Oslabovaly tak akcie leteckých společností jako je JetBlue nebo Delta Air Lines, a stejně tak i hotelových řetězců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK