Vláda schválila transformaci ČMZRB na rozvojovou banku

21.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Vláda dnes schválila transformaci Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) na Národní rozvojovou banku. Informoval o tom v tiskové zprávě předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Rozvojová banka se bude, stejně jako ČMZRB, orientovat hlavně na malé a střední podniky. Transformace ústavu je reakcí mj. na Investiční plán pro Evropu, tzv. Junckerův balíček.

\"Stejně tak je možné rozšířit stávající podporu záruk za účast malých a středních podniků v zadávacích řízeních, a tím podnítit hospodářskou soutěž. Podle zjištění MPO totiž ČR patří v EU poslední místo z hlediska podílu malých firem na realizaci veřejných zakázek,\" uvádí projekt transformace banky. Podporované projekty se také rozšíří o ty zemědělské.

Národní rozvojová banka bude poskytovat zvýhodněné finanční produkty na podporu hospodářského a sociálního rozvoje. \"Půjde zejména o projekty pro rozvoj malého a středního podnikání nebo podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů. Podpoří rovněž rozvoj obcí a infrastruktury, např. výstavbu, ale i rekonstrukci silnic či obchvatů, rekonstrukce vodních nádrží, protipovodňových opatření atd.,\" dodal Sobotka.

Základními typy produktů budou zvýhodněné záruky za úvěry, zvýhodněné úvěry a finanční příspěvky spojené se zárukami či úvěry. Banka bude také připravena zpřístupnit financování též pro některé specifické typy malých a středních podnikatelů, jakými jsou bytová družstva, společenství vlastníků bytových jednotek nebo sociální podnikatelé. V případě bytových družstev jde zejména o zpřístupnění financování na úspory energie, v případě sociálních podnikatelů o mikroúvěry.

Akcionáři ČMZRB jsou ministerstva pro místní rozvoj, financí a průmyslu a obchodu. Současným posláním ČMZRB je usnadňovat přístup k penězům zejména malým a středním podnikatelům. Těm nabízí bankovní záruky, zvýhodněné úvěry a navazující bankovní služby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK