Americké akcie zaznamenaly nejvýraznější nárůst za více než týden

22.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. srpna (ČTK) - Americké akcie dnes posílily v čele s technologickými podniky. Vzhůru zamířily také například maloobchodní a těžařské společnosti. Všechny tři hlavní akciové indexy tak zaznamenaly nejvýraznější jednodenní nárůst za více než týden.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,90 procenta a uzavřel na 21.899,89 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,99 procenta na 2452,51 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil dokonce o 1,36 procenta na 6297,48 bodu.

Prudce vzhůru dnes zamířila cena akcií maloobchodního prodejce obuvi DSW, protože čtvrtletní hospodářské výsledky podniku překonaly očekávání analytiků. Firma navíc schválila plán na zpětný odkup svých akcií v hodnotě až 500 milionů dolarů (zhruba 11 miliard Kč).

K růstu akciového trhu podle agentury Reuters přispěly rovněž optimistické výroky některých zákonodárců ohledně schválení daňové reformy a zvýšení dluhového stropu Spojených států. Šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell například označil za jisté, že Kongres odsouhlasí zvýšení dluhového stropu, a odvrátí tak hrozbu platební neschopnosti USA.

Na devizovém trhu se dnes dolar vrátil k růstu poté, co během předchozích dvou obchodních seancí oslaboval. Euro zasáhla zpráva o překvapivě prudkém poklesu důvěry investorů v německou ekonomiku. V závěru obchodování v New Yorku tak jednotná evropská měna vykazovala vůči dolaru pokles o zhruba půl procenta na 1,1760 USD.

Německý institut ZEW dnes oznámil, že jeho index důvěry investorů v největší ekonomiku eurozóny se v srpnu snížil na rovných deset bodů z červencových 17,5 bodu. Ekonomové přitom v anketě agentury Reuters předpovídali mnohem mírnější pokles, a to na 15 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK