Výpis z rejstříku trestů bude v nové práci potřeba. Kde ho seženete?

10.08.2021 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Hledáte si nové zaměstnání? Většina firem požaduje výpis z rejstříku trestů. Kde ho sehnat? A jak dlouho budete na výpis z rejstříku trestů čekat?

Výpis z trestního rejstříku je málokdy vyžadován ještě před tím, než personalisté po pracovním pohovoru usoudí, že se na danou pozici skutečně hodíte. Obvykle jej musíte dodat až před podepsáním pracovním smlouvy. Vyžaduje ho naprostá většina firem a u některých povolání je čistý trestní rejstřík dokonce naprostou nutností.

Kam pro výpis z trestního resjtříku

Zdroj: Shutterstock

 

Kdo musí mít čistý trestní rejstřík?

U některých povolání je výpis z RT možné pouze vyžadovat. Jinde by ale dokonce trestní záznamy mohly být překážkou k výkonu povolání, neboť daná pracovní pozice bezúhonnost doslova vyžaduje v rámci zákonů. S tím se můžeme nejčastěji setkat u těchto povolání:

Kdo musí dodat výpis z trestního rejstříku

Kde sehnat výpis z trestního rejstříku?

  • Sídlo Rejstříku trestů – vydají na počkání občanům státu a občanům jiné země, která není v EU. Pokud ovšem budou o výpis žádat občané zemí v EU anebo ti, co byli jejich občany, proces vydání bude trvat podstatně déle. Bude třeba vyplnit žádost a doložit průkaz totožnosti.
  • Czech POINT na České poště – opět vydají na počkání, obvykle dokonce do 15 min. Potřebovat budete občanský průkaz.
  • Městské a obecní úřady – Nejdříve musíte vyplnit tiskopis s žádostí a samozřejmě doložit průkaz totožnosti.
  • Online přes CzechPOINT@home – na stránkách veřejné správy si lze zažádat online a bez poplatků. Faktem ovšem je, že tato možnost není zas tolik přístupná pro průměrného člověka, protože vyžaduje vlastnit datovou schránku.
Vydání výpisu z rejstříku trestů vyjde kromě možnosti CzechPOINT@home na 100 Kč. Jeho získání online je pak zdarma. Pokud si pro něj jdete osobně, vždy bude nutný průkaz totožnosti, čili OP/cestovní pas. Jedná-li se o výpis z rejstříku trestů pro cizince, potřebujete identifikační doklad anebo povolení k pobytu.

Jestliže jde navíc pro výpis z trestního rejstříku pouze pověřená osoba a nikoliv ten, o jehož výpis se jedná, potřebovat bude také OP a navíc i úředně ověřenou plnou moc. Jediný, kdo nepotřebuje k vydání rejstříku trestů průkaz totožnosti, jsou právnické osoby, neboť jsou informace z jejich RT veřejně přístupné.

Nejdostupnější a nejrychlejší variantou je tak pro běžného člověka zajít si pro výpis z rejstříku trestů na poštu. Výpis z rejstříku trestů vám na poště udělají na počkání po předložení občanského průkazu. Spousta poboček má dobrou otevírací dobu a jsou například otevřené i v sobotu. Pokud si vyberete dobrý čas, tak ani nebudete stát frontu na přepážku. Velké pošty mají navíc pro služby Czech POINT vyhrazené speciální přepážky, takže čekaní bude o to kratší.

Čtěte také: Kdy se smaže záznam z rejstříku trestů?

Pozor: Pokud je po vás výpis z rejstříku trestů vyžadován, neměl by být starší než 3 měsíce.

 

Kde sídlí Rejstříky trestů?

adresa, sídlo Rejstříku trestů

Odmítnutí v práci kvůli trestnímu záznamu

V dnešní době se najde už minimum povolání, která výpis trestního rejstříku nevyžadují. Přesto by měli mít personalisté vždy pádný důvod k tomu, proč jej pro obsazení dané pozice potřebují čistý. Pokud vám ale žádný důvod nebude sdělen, právo na váš výpis nemají a jejich jednání lze z pohledu práva považovat za diskriminační. Takové situace potom řeší inspektorát práce.

Kdy se záznamy vymažou?

Do rejstříku jsou vedeny záznamy o trestných činech, nikoliv o přestupcích. Po uplynutí stanovené doby může být záznam z rejstříku vymazán. Ale jen za předpokladu, že osoba, která způsobila trestný čin, vede spořádaný život bez střetů se zákonem. Jak dlouho se tedy musí chovat slušně?

  • Po 1 roce od skončení trestu, jestliže jí bylo uděleno domácí vězení, zákaz pobytu, peněžní pokuta, zákaz vstupu na různé akce, propadnutí věci nebo majetku.
  • Po 3 letech od skončení trestu, který nebyl delší než 1 rok (platí i pro trest vyhoštění).
  • Po 5 letech od skončení trestu, který byl delší než 1 rok.
  • Po 10 letech od skončení trestu, který byl delší než 5 let.
  • Po 15 letech od skončení výjimečného trestu.

Počítána je zde délka od započetí výkonu trestu až do propuštění. O vymazání zápisů můžete zažádat u soudu v oblasti trvalého bydliště.


Mohlo by vás zajímat:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 102 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU