Kolik zaplatíme za Českou televizi a Český rozhlas?

10.08.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Poplatky za veřejnoprávní vysílání, ať již televizní, či rozhlasové, budí v poslední době emoce. Jak vysoké jsou poplatky za vysílání České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo)? Kolik lidí je platí a jak vysoké jsou tržby ČT a ČRo?

Český rozhlas s Českou televizí by měly zaručovat nezávislé sdílení a poskytování informací. V dnešní době se jim čím dál častěji dostává kritiky ze strany veřejnosti i některých politiků. I přesto se tato média těší přízni diváků a jejich sledovanost, respektive poslechovost je poměrně stabilní.

Ladíte raději veřejnoprávní, či komerční stanice?

Televizní poplatky

Zdroj: Shutterstock

Koncesionářské poplatky ČT a ČRo

Výše koncesionářských poplatků je již dlouhodobě stejná – od 1. 1 2008 se jejich výše nezměnila. Za ČRo zaplatíte měsíčně 45 Kč.

U občanů se vybírá bez ohledu na množství přijímačů v domácnosti, právnické osoby platí stejnou částku za každý držený nebo vlastněný rozhlasový přijímač. Počet koncesionářů je u Českého rozhlasu odhadován na 3,8 milionu. Rovněž výnosy ČRo jsou nejvíce ovlivňovány koncesionářskými poplatky, jejichž výše má letos dosáhnout přibližně 2,1 miliardy.

ČT má koncesionářský poplatek ve výši 135 Kč za měsíc.

ČT i ČRo by rády zvýšily koncesionářské poplatky, které se 14 let neměnily, přičemž náklady astronomicky rostou.

Hospodaření Českého rozhlasu

Český rozhlas má v roce 2022 plánovaný vyrovnaný rozpočet ve výši 2,236 miliardy korun, což je o 77 milionů korun méně než v předchozím roce.

Největší část činí příjmy za rozhlasové poplatky (cca 90 %).

Rozhlas eviduje přibližně 3,8 milionu přihlášených rozhlasových přijímačů.

Nejposlouchanější stanicí ČRo a celkově v Česku byl v loňském čtvrtém a letošním prvním čtvrtletí Radiožurnál s 883 000 denními posluchači.

 

Hospodaření České televize

ČT letos hospodaří s rozpočtem 7,17 miliardy korun, což je o 235 milionů víc, než byl loňský rozpočet.

Česká televize v rámci koronakrize i války na Ukrajině velmi bodovala, ať už vysíláním ČT24, či vzdělávacími programy. ČT je také významným zaměstnavatelem, kdy se počty zaměstnanců dlouhodobě pohybují kolem 2900.

Česká televize nicméně chystá propouštění a rovněž je nucena zrušit nejnovější program ČT, stanici ČT3, která přestane od ledna 2023 vysílat. Do roku 2024 musí televize veřejné služby ušetřit 910 milionů korun.

„Celých deset let jsme upozorňovali, že přijde okamžik, kdy bez navýšení financování nebude nadále možné stávající rozsah veřejné služby zachovat. Aktuální vývoj inflace a další ekonomické jevy tento okamžik přiblížily a Česká televize je nucena zavádět změny ve svém provozu, programu a vysílání daleko rychleji. I nedávno provedená nezávislá analýza nákladů ČT pak ukázala, že vnitřní úspory již nemohou kompenzovat nárůst cen, ke kterému dochází postupně od roku 2008, kdy byla výše poplatku naposledy upravena. Jeho reálná hodnota klesla za posledních čtrnáct let o 36 procent,“ upozornil generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Televizní poplatek je od roku 2008 ve výši 135 Kč měsíčně. Vlivem inflace klesla jeho reálná hodnota na dnešních 86 korun. Za stejné období se například průměrná mzda v ČR zvýšila o 67 %, zatímco v České televizi o 40 %. 

Česká televize byla v roce 2022 nejsledovanější televizní skupinou, kdy souhrnný podíl sledovanosti činil 32,34 % u diváků starších 15 let.


Čtěte také:

Kdo vlastní televize v Česku?

Rozhlasové poplatky platí rekordní počet lidí. Ohrozit je může koronavirus a SPD


Veřejnoprávní média plní velmi důležitou úlohu v poskytování nezkreslených a nezaujatých informací. I když se je řada politiků snaží dehonestovat, i nadále plní svoji roli hlídacího psa demokracie. Česká televize je kritiky i veřejností chválena za kvalitní tvorbu (Devadesátky, MOST!, Kukačky, Božena a další), i když ne všechny pořady se podaří (Hlava medúzy, Špunti na vodě).

Nebo se vám nelíbí rozhlasová či televizní činnost českých veřejnoprávních médií? Zrušili, či změnili byste výši koncesionářských poplatků? Jaké jsou podle vás největší slabiny ČT a ČRo?

Zdroje: ČTK/ČRo/ČT 

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 414 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU