Nezaměstnanost v srpnu klesla na čtyři procenta, bude ještě nižší

08.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Nezaměstnanost v Česku v srpnu klesla na čtyři procenta z červencových 4,1 procenta. Uchazečů o práci bylo 296.826, což je nejnižší počet od června 1998. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Podle analytiků nezaměstnanost bude v dalších měsících ještě klesat a již v září se zřejmě dostane pod čtyři procenta. Napětí na trhu práce tak kvůli nedostatečnému počtu volných pracovníků podle nich vzroste, což povede k dalšímu růstu mezd.

V červenci měla přitom podle mezinárodního srovnání ČR na základě aktuálních údajů evropského statistického úřadu Eurostat nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.

Navzdory snížené aktivitě na trhu práce během prázdnin nadále rostl počet volných pracovních míst, zároveň klesl počet evidovaných uchazečů o zaměstnání,\" uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Uchazečů o zaměstnání bylo v srpnu o 6248 méně než v červenci a o 91.648 méně než před rokem. Počet volných pracovních míst nabízených přes úřady práce stoupl v srpnu na 199.273, což je o 11.207 více než v červenci a o 60.005 více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 1,5 uchazeče. Z toho nejvíce na Karvinsku.

Pozitivní podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je, že trvale klesá i počet dlouhodobě nezaměstnaných. \"To je nepochybně i výsledkem úsilí Úřadu práce, který se snaží vrátit na trh práce dlouhodobě nezaměstnané za pomoci aktivní politiky zaměstnanosti,\" uvedl.

Nejnižší nezaměstnanost vykazovaly na konci srpna okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ, kde byla míra nezaměstnanosti 1,3 procenta, respektive 1,5 procenta. Pod dvěma procenty byla ještě na Jindřichohradecku. Naopak nejhorší situace z hlediska nezaměstnanosti panovala na Karvinsku (9,3 procenta) a Mostecku (8,7 procenta).

Z jednotlivých krajů je nejvyšší nezaměstnanost v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, a to 6,1 procenta. Naopak nejnižší byl podíl nezaměstnaných v Plzeňském kraji, kde činil 2,6 procenta.

Nezaměstnanost přitom podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka již zřejmě klesla pod svou přirozenou míru, na což lze usuzovat ze stále rychlejšího růstu mezd. \"A situace se zřejmě hned tak nezmění. V dalších měsících bude nezaměstnanost dále klesat díky pokračujícímu růstu ekonomiky i příznivé sezónnosti. Mírné zvýšení přijde až v závěru roku s úbytkem sezónních pracovních míst,\" uvedl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK