Studujete a blíží se vám 26 let? Musíte si platit sociální a zdravotní?

07.05.2020 | , Finance.cz
STUDENT


Protáhli jste si studium a již vám táhne na 26 let? Na co si dát pozor při překročení 26 let. Které slevy vám končí? A musíte začít platit sociální a zdravotní pojištění? A co sleva na studenta, kdy ji je možné uplatnit? Budete muset platit školné?

Prodloužení doby prezenčního studia v dnešní době není nic nenormálního. Mnoho studentů si svá studentská léta prodlouží Erasmem, navíc mnoho studentů je již zapojeno v pracovním procesu. Musí takový student platit sociální a zdravotní pojištění? A čeká ho cesta na Úřad práce?

Cesta studiem může být dlouhá a ne každý ji zvládne

Student a jeho cesta

Zdroj: Pixabay 

Prezenční a kombinované studium

Nejdříve si musíme ujasnit rozdíl mezi prezenčním a kombinovaným studiem. 

Prezenční studium - student většinou chodí do školy každodenně (realita je trochu jiná) a má v týdnu povinné semináře a přednášky. Stát za studenta do 26 let platí zdravotní pojištění, dále má nárok na slevy na jízdném, slevy v obchodech, službách, kinech apod. Dále má nárok si požádat o ubytovací stipendium (jehož podmínky si stanovuje každá univerzita zvlášť). Můžete si rovněž uplatňovat daňové zvýhodnění na studenta.

Kombinované studium - jedná se kombinaci prezenčního a dálkového studia. Většinou je studium nahloučeno do několika bloků (pátky, soboty) v semestru, kde jsou na přednáškách podány základní informace, které si student musí doma prohloubit samostudiem. Stát za studenta do 26 let platí zdravotní pojištění, protože se počítá s tím, že sociální pojištění za něj odvede zaměstnavatel, nebo ho odvádí v rámci svého podnikání. Studenti nemají nárok na kartu ISIC, ani většinu slev (žákovský průkaz MHD apod.), mají nárok na kartu ALIVE. Dále tento student nemá nárok na daňovou slevu na studenta a na ubytovací stipendium. Ale pokud takový student žije v domácnosti s rodiči, tak ti mají nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě.

Tip: Víte, že doktorandi mají status studenta až do 28 let, stát tedy hradí zdravotní pojištění doktorandů až do 28 let věku studenta.

Zdravotní pojištění

Zdravotní pojištění platí za studenty do 26 let stát. V měsíci, kdy student dovrší 26 let, tak musí odvést první zálohu na zdravotním pojištění. A za další měsíce, již musí tito studenti zdravotní pojištění odvádět sami. Pokud jste zaměstnanec, tak musí zdravotní pojištění odvádět zaměstnavatel i když studujete - příklady.

Příklad:

Slečna Irena Machačová prezenčně studuje VŠ, v říjnu 2020 má mít 26 let. Nepracuje, ani nepodniká. Studium plánuje ukončit v únoru 2022. V říjnu 2020 již musí odvádět zdravotní pojištění. Tuto skutečnost musí na její zdravotní pojišťovně nejdříve ohlásit a zaregistrovat se - Přihláška a evidenční list pojištěnce (příklad VZP). A kolik bude platit? Jelikož je OBZP (Osoba bez zdanitelných příjmů), tak bude odvádět měsíčně 1 971 Kč v listopadu a prosinci roku 2020.

V případě, že sami podnikáte jako OSVČ musíte měsíčně odvádět minimálně 2 352 Kč.

Příklad:

Pan Vilém Varadínek prezenčně studuje VŠ, 26. narozeniny má mít v říjnu 2020. Podniká a jeho roční výdělek je 500 000 Kč. Na výdaje uplatňuje paušál 60 % - tedy 300 000 Kč. Zisk je v tomto případě 200 000 Kč. Pro zdravotní pojištění je vyměřovací základ 50 % ze zisku - tedy 100 000 Kč. Sazba zdravotního pojištění je 13,5 %, ročně tedy musí zaplatit 13 500 Kč, měsíčně 1 125 Kč. Jedná se o menší částku, než je minimální odvod ZP, musí tedy od listopadu platit minimální měsíční odvod - 2 352 Kč.


Čtěte také:

Student - Dohoda o pracovní činnosti a Dohoda o provedení práce

Studenti a podnikání

10 tipů pro studenty na brigádě


Sociální pojištění

Pokud jste student prezenční formy a nepracujete, tak sociální pojištění platit nemusíte, doba studia se vám ale ani nezapočítává do důchodu. Podmínky pro odvod sociálního pojištění se tedy nemění. Pokud při studiu pracujete, tak za vás sociální odvádí zaměstnavatel. Ovšem pokud jste student a podnikáte jako OSVČ, tak záleží na rozdílu mezi příjmy a výdaji, ta pokud byla za rok 2019 nižší než 78 476 Kč, tak neplatíme v roce 2020 zálohy. Pokud vám v přehledu za rok 2020 bude rozdíl mezi příjmy a výdaji vyšší než 83 603 Kč, doplatíme najednou sociální pojištění za rok 2020 a začneme platit zálohy.

Tip: OSVČ budou mít kvůli pandemii OSVČ odpuštěny zálohy na zdravotním a sociální pojištění

Jestliže podnikáte a dosáhnete věku 26 let, tak se z podnikání stává činnost hlavní a musít za nadcházející měsíc (po dosažení 26 let) zaplatit zálohy na sociálním pojištění. To neplatí v tom případě, že nebudete aktivní OSVČ a budete mít nulové příjmy. To ovšem musíte doložit na nejbližší OSSZ.

 

Úřad práce

Na Úřadu práce se student starší 26 let hlásit nemusí, pokud ovšem má za poslední dva roky odpracováno více než jeden rok, tak mu i při studiu vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 25 krát

Články ze sekce: STUDENT