Do čela Státního fondu rozvoje bydlení se vrací Eva Helclová

18.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Novou ředitelkou Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) je Eva Helclová (*1981). Do funkce ji dnes jmenovala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Helclová se do čela fondu vrací po rodičovské dovolené. Ve funkci vystřídá Františka Hadáčka. SFRB o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Helclová byla ředitelkou SFRB od února 2014 do srpna 2015. V souvislosti s dnešním opětovným jmenováním do funkce uvedla, že se chce zaměřit na maximální využití možností fondu a usnadnění realizace investičních projektů v obcích.

Helclová se dlouhodobě zabývá politikou bydlení, tvorbou právních předpisů a analýz v oblasti bytové politiky. Od roku 2010 působila na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) jako ředitelka odboru bytového práva, analýz a metodického řízení SFRB. Do roku 2011 byla ředitelkou odboru politiky bydlení MMR.

Státní fond rozvoje bydlení shromažďuje peníze určené na podporu bydlení. Hospodaří s vlastními penězi a rozděluje i příspěvky z příslušných fondů Evropské unie. Jeho cílem je podporovat soukromé a obecní investice do výstavby, oprav a modernizace bytů. Fond poskytuje finanční prostředky především formou úvěrů na podporu bydlení a rozvoje obcí, měst a regionů.

Loni dosáhly výdaje SFRB 1,43 miliardy korun, a byly tak o 38 procent nižší, než plánoval rozpočet. Letos fond hospodaří s výdaji 2,14 miliardy a s příjmy 917 milionů korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK