Soud se dnes začne zabývat žalobou Grandi Stazioni

20.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Obvodní soud pro Prahu 2 se dnes začne zabývat jednou ze čtyř žalob italské společnosti Grandi Stazioni. Dnešní spor má určit, komu patří Fantova budova uvnitř pražského hlavního nádraží. Společnost podala čtyři žaloby na České dráhy a Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) v souvislosti s ukončením pronájmu pražského hlavního nádraží.

České dráhy loni hlavní nádraží prodaly SŽDC, která poté s italskou firmou ukončila spolupráci. Firma se následně v několika žalobách domáhala úhrady škody, která jí údajně jednáním vznikla. Projednávanou žalobou chce italská společnost dosáhnout zrušení převodu nádraží z ČD na správu železnic.

Grandi Stazioni měla mít na základě smlouvy z roku 2003 hlavní nádraží pronajaté na 30 let, pokud by do loňského 16. října zvládla zrekonstruovat celý objekt. To se jí nepodařilo a SŽDC následně odmítla pronájem prodloužit, což vyvolalo soudní spory a přerušilo rekonstrukci.

Kromě vlastnictví historické Fantovy budovy Grandi Stazioni napadla rovněž převod nové odbavovací haly na správu železnic. Třetí žaloba se týká náhrady více než 770 milionů jako náhrady za investované peníze při rekonstrukci nádraží.

Z této sumy SŽDC firmě loni vyplatila 565 milionů korun jako uznatelné náklady na částečnou rekonstrukci pražského nádraží. Společnost pak snížila požadovanou sumu na zhruba 210 milionů korun. Poslední žalobou se firma domáhá zhruba 1,26 miliardy korun za ušlý zisk z dalšího pronájmu nádražních prostor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK