Nezaměstnanost na Slovensku dosáhla nového minima 6,54 procenta

20.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. září (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v srpnu klesla na nové minimum od vzniku státu v roce 1993. Dosáhla 6,54 procenta v porovnání s 6,7 procenta v červenci. Informovalo o tom dnes slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, se na pětimilionovém Slovensku v srpnu proti předchozímu měsíci snížil o více než 4500 osob na 178.253 lidí. V meziročním srovnání ubylo zhruba 78.000 nezaměstnaných.

\"Pozitivní trend pokračuje a co je důležitější, na Slovensku pracuje stále více a více zaměstnanců. Nikdy v historii nepracovalo ve Slovenské republice tolik lidí, jak je tomu dnes, řádných zaměstnanců (bylo) v srpnu 1,927 milionu,\" řekl novinářům ministr sociálních věcí Ján Richter. Dodal, že poprvé po 20 letech počet dlouhodobě nezaměstnaných v zemi klesl pod hranici 100.000 osob.

Nezaměstnanost na Slovensku byla v minulosti dlouhodobě nad průměrem Evropské unie, v posledním období si slovenští zaměstnavatelé ale stěžují na nedostatek kvalifikované pracovní síly.

Ke zlepšení situace na slovenském trhu práce podle odborníků přispěl růst ekonomiky země, ale i změna metodiky ve vykazování nezaměstnanosti. Letos v květnu zase vstoupila v platnost novela zákona, kterou stát zpřísnil podmínky evidence lidí na úřadech práce.

Adrian Bobok šeb

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK