Thyssenkrupp a Tata Steel spojují své evropské aktivity

20.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 20. září (ČTK) - Německé ocelárny Thyssenkrupp a indická Tata Steel uzavřely předběžnou dohodu, takzvané memorandum o porozumění, o sloučení svých evropských aktivit. Spojením vznikne druhý největší producent oceli v Evropě, po ArcelorMittal. Uvádí to dnešní prohlášení firem. Akcie německého výrobce reagovaly na zprávu růstem o více než pět procent, akcie indické firmy na tamní burze zpevnily o 0,7 procenta.

Vytvoření společného podniku, na němž se obě společnosti budou podílet po 50 procentech, je výsledkem nutnosti konsolidace na trhu poznamenaném nadměrnou kapacitou a levným dovozem z Číny.

Obě firmy jednají o spojení už rok a půl. Uzavření dohody prodloužilo především jednání o penzijních závazcích společnosti Tata Steel v Británii. Dohodu o nich uzavřela minulý měsíc.

Nová společnost Thyssenkrupp Tata Steel bude sídlit v Amsterdamu. Partneři předpokládají, že synergie by měly přinést roční úsporu 400 až 600 milionů eur (10,4 až 15,7 milionu Kč), ale také zrušení až čtyř tisíc pracovních míst, což představuje zhruba osm procent zaměstnanců budoucího společného podniku.

Nyní budou obě strany jednat o detailech transakce a provedou hloubkovou prověrku podniků. Dohoda by měla být podepsána na počátku příštího roku. Schválit ji musí jak dozorčí orgány obou firem, tak Evropská komise.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK