Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Máte čas do 30. září, jinak až za půl roku

22.09.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Pokud chcete od 1. ledna 2024 změnit zdravotní pojišťovnu, máte na žádost čas do konce září, tedy tři měsíce před platností změny. Jaké jsou další povinnosti, které máte při změně zdravotní pojišťovny?

Nejste spokojení se svou zdravotní pojišťovnou? Víte o tom, že máte právo ji jednou za rok změnit?

Pokud změnu plánujete co nejdříve, máte už jen pár dnů na odeslání přihlášky k nové pojišťovně. Pro změnu od 1. ledna 2024 je totiž nutné odevzdat přihlášku do 30. září. Jinak si budete muset počkat další půlrok.

A jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými zdravotními pojišťovnami? Každá může nabízet jiné benefity a bonusy nebo věrnostní programy, každá má smlouvy s jinými lékaři nebo může být vaším kritériem dostupnost a lokace nejbližší pobočky. Zdravotní pojištění budete ale vždy platit stejné, je totiž dáno zákonem jako povinné pojištění.

Co potřebujete vědět o změně zdravotní pojišťovny:

Jaké jsou termíny pro změnu zdravotní pojišťovny

Podle stávající legislativy můžete změnit zdravotní pojišťovnu jednou za rok ve stanovených termínech. Přičemž termín na změnu zdravotní pojišťovny je stanoven dvakrát ročně, a to vždy k prvnímu dni kalendářního pololetí, tedy od ledna, nebo od července. Při změně pojišťovny je ovšem nutno dodržet zákonné termíny a přihlášku k nové pojišťovně je třeba odevzdat minimálně 3 měsíce před požadovaným termínem.

  • Změna pojišťovny od 1. ledna: přihlášku musíte odeslat do nové pojišťovny do 30. září.
  • Změna pojišťovny od 1. července: přihlášku musíte odeslat do nové pojišťovny do 31. března.
  • 5 příkladů, jak na změnu zdravotní pojišťovny
  • Formulář ke změně dostanete u nové pojišťovny jako žádost o registraci pojištěnce. 
Změna zdravotní pojišťovny
Zdroj: Pixabay
 
 

Změna zdravotní pojišťovny, když jste zaměstnancem

Změnit zdravotní pojišťovnu vůbec není náročné a složité. Pro samotný přestup musíte pouze dodržet stanovené termíny a poslat vyplněnou a podepsanou papírovou přihlášku do své nové pojišťovny. Z původní pojišťovny se odhlašovat nemusíte. Výše pojistného zůstává stejná, protože je daná zákonem. Vaší povinností je ovšem změnu zdravotní pojišťovny nahlásit u svého zaměstnavatele, případně u všech zaměstnavatelů, kde vám vzniká povinnost platit zdravotní pojištění.

Pokud byste to zaměstnavateli (zaměstnavatelům) nenahlásili, mohla by vzniknout situace, kdy by zaměstnavatel neplatil povinné pojištění a zdravotní pojišťovna by to po něm vymáhala jako jakýkoliv jiný dluh. Zaměstnavatel by poté škody včetně penále mohl vymáhat po vás, protože jste nesplnili svou zákonnou povinnost. Tou je hlásit změnu zdravotní pojišťovny do osmi dnů od změny, tedy do 8. července v případě, kdy posíláte žádost v prvním pololetí, nebo do 8. ledna, pokud budete měnit pojišťovnu na podzim. Změnu musíte hlásit i u svých lékařů.

Změna zdravotní pojišťovny, když jste OSVČ

Pokud jste podnikatelem a OSVČ, stejně jako zaměstnanci musíte dodržet termíny a odevzdat přihlášku do své nové zdravotní pojišťovny. Kromě toho si musíte připravit také kopii živnostenského listu a potvrzení o výši záloh hrazených předchozí zdravotní pojišťovně. Pokud měníte zdravotní pojišťovnu v polovině roku, nezapomeňte také příští rok s daňovým přiznáním podat dva přehledy o příjmech a výdajích: ke své staré i ke své nové zdravotní pojišťovně. Změnu musíte také hlásit u svého praktického i odborných lékařů. A bude nutné změnit číslo účtu, kam posíláte své platby, na tu správnou pojišťovnu.


Změna zdravotní pojišťovny, když jste státním pojištěncem, nebo OBZP

Mezi státní pojištěnce patří například rodiče na mateřské a rodičovské dovolené, důchodci, studenti nebo malé děti. Pokud jste státním pojištěncem a bylo vám už 18 let, musíte k přihlášce k nové zdravotní pojišťovně dále přiložit dokumenty, které potvrzují vaše zařazení do dané kategorie, tedy například potvrzení o studiu, potvrzení o přiznání důchodu nebo od Úřadu práce o tom, že jste nezaměstnaní. Za děti mladší 18 let změnu provádí jejich zákonní zástupci. I státní pojištěnci poté musí změnu hlásit u svých lékařů.

Jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) dokazovat nic nemusíte, jen je nutné odevzdat přihlášku a poté si změnit včas účet, kam směřujete platby za své zdravotní pojištění. Výše pojistného zůstává stejná bez ohledu na pojišťovnu, u které jste registrováni. 

Čtěte také: Bankovní identita jako klíč do zdravotní pojišťovny. Zavádí ji i VZP

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 39 krát

Články ze sekce: DANĚ