Ceny ropy stoupají kvůli úvahám OPEC o větším omezení těžby

20.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. září (ČTK) - Ceny ropy si dnes připisují více než dvě procenta. Vzhůru je tlačí prohlášení iráckého ministra ropného průmyslu, podle kterého kartel OPEC a jeho partneři zvažují, že prodlouží dohodu o omezení dodávek nebo svou produkci ještě více sníží. Ceny ropy tak směřují k nejvýraznějšímu nárůstu za třetí čtvrtletí v posledních 13 letech. Růst nezastavily ani zprávy o stoupajících zásobách suroviny ve Spojených státech.

Americká lehká ropa WTI krátce po 18:45 SELČ přidávala kolem 2,4 procenta na 50,65 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent ve stejnou dobu vykazovala nárůst o zhruba 2,2 procenta na 56,36 dolaru za barel.

Od začátku tohoto čtvrtletí si ceny ropy připisují téměř 16 procent. To podle agentury Reuters znamená, že jejich zhodnocení v celém třetím kvartálu může být letos nejsilnější od roku 2004.

Příznivý vliv na ceny mají signály států Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a některých nečlenských zemí, které se připojily k závazku omezit těžbu. Irák uvedl, že část kartelu prosazuje, aby se dohoda o snížení těžby prodloužila o další tři až čtyři měsíce, nebo zůstala v platnosti do konce příštího roku. Nynější ujednání končí v březnu 2018. Irák a Ekvádor chtějí domluvit ještě větší snížení produkce. OPEC doufá, že omezení nabídky povede k růstu cen ropy.

Vzestup cen nezastavily ani zprávy o růstu zásob ropy v USA v důsledku větších dovozů i domácí produkce. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes uvedl, že v týdnu do 15. září stouply zásoby v USA o 4,6 milionu barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 56,36 55,14 New York - NYMEX WTI říjen 50,65 49,48

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK