Americké akcie posílily, k růstu jim pomohly finanční společnosti

20.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. září (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes mírně posílily, k růstu jim pomohly finanční společnosti. Akciový trh v závěru obchodování smazal přechodné ztráty, které utrpěl bezprostředně po prohlášení americké centrální (Fed) signalizujícím prosincové zvýšení úrokových sazeb. Růst úroků bývá pro akciový trh obecně považován za nepříznivý, bankám nicméně otevírá cestu k vyšším příjmům z poskytování půjček.

Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,19 procenta a obchodování uzavřel na 22.412,59 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,06 procenta na 2508,24 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite se nicméně snížil o 0,08 procenta na 6456,04 bodu.

Fed dnes po dvoudenním zasedání v souladu s očekáváním oznámil, že se rozhodl ponechat svou klíčovou úrokovou sazbu beze změny v rozpětí od 1,0 do 1,25 procenta. Signalizoval však, že stále počítá se zvýšením úroků na prosincovém zasedání. Banka také uvedla, že začne v říjnu snižovat objem svého portfolia dluhopisů, které nakupovala v rámci podpory ekonomiky po finanční krizi a hospodářské recesi.

Na devizovém trhu vyhlídky na vyšší úroky ve Spojených státech podpořily kurz dolaru. V závěru obchodování v New Yorku vykazovalo euro vůči dolaru pokles o zhruba 0,8 procenta a pohybovalo se v blízkosti 1,19 USD. Vůči koši šesti předních světových měn dolar po oznámení Fedu vystoupil až na nejvyšší úroveň za poslední čtyři obchodní seance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK