WTO: Světový obchod roste, rizikem je protekcionismus

21.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 21. září (ČTK) - Tempo růstu světového obchodu se v letošním roce výrazně zrychlí na 3,6 procenta z loňských 1,3 procenta zejména díky poptávce v Číně a USA. Předpověděla to dnes Světová obchodní organizace (WTO). Současně ale poukázala na rizika plynoucí především z protekcionismu.

Z předchozí, dubnové předpovědí ve výši 2,4 procenta WTO data výrazně revidovala směrem vzhůru. Prognózu tempa růstu organizace zvýšila z rozpětí 1,8 až 3,6 procenta na 3,2 až 3,9 procenta. V úvahu vzala zrychlení rozvoje světové ekonomiky a růst poptávky v USA a Číně, která se promítá do rozmachu obchodu v celé Asii.

Generální tajemník WTO Roberto Azevedo však upozornil na přetrvávající rizika, která globální ekonomiku stále ohrožují a oživení obchodu by mohla podkopat. K těmto rizikům patří možnost, že protekcionistická rétorika vyústí do opatření omezujících obchod, jakož i znepokojivý nárůst globálního geopolitického napětí a dopad přírodních katastrof na ekonomiky.

Kladným faktorem je fakt, že tempo růstu obchodu v jednotlivých regionech se synchronizovalo v míře, jaká tu nebyla už celé roky, a to by mohlo přinést posílení trendu.

Rozvoj z letošního roku, který následoval po velmi slabém roce 2016, se však v roce 2018 nejspíš neudrží. USA a eurozóna pravděpodobně zpřísní měnovou politiku a Čína asi zakročí proti snadno dostupným úvěrům, aby zabránila přehřátí ekonomiky, uvedla WTO. Všechny tyto faktory se zaslouží o zmírnění přírůstku obchodu na zhruba 3,2 procenta, přičemž rozpětí by se mělo pohybovat mezi 1,4 a 4,4 procenta.

Poměr mezi růstem obchodu a růstem HDP, který kvůli finanční krizi spadl na 1:1 ze standardních 2:1, by podle WTO měl v letošním roce vzrůst. Obchod má stoupat 1,3krát rychleji než světová ekonomika.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK