Báňský úřad přerušil řízení o těžbě štěrkopísku na Hodonínsku

21.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. září (ČTK) - Báňský úřad zatím nerozhodne o těžbě štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku, proti které protestují okolní obce kvůli hrozícímu znečištění pitné vody. Přerušil do konce října řízení o stanovení dobývacího prostoru na výhradním ložisku štěrkopísku. ČTK to řekl mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek. Podle něj úřad čeká na přezkumné řízení ministerstva životního prostředí. Ministerstvo dříve vydalo k těžbě kladné stanovisko. Nové posouzení požadoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který se postavil proti těžbě.

Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex je na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje. Je pátý největší v zemi a zásobuje obyvatele Hodonínska, Břeclavska, ale i části Kroměřížska. Okolní obce sepsaly proti těžbě petici a tvrdí, že může vodu nenávratně znehodnotit. Riziko potvrdili i jihomoravští hygienici. V případě souhlasu s těžbou se chtějí obce bránit soudně. Petici v létě podepsal i Sobotka, který řekl, že je zděšený upřednostňováním soukromých zájmů před zájmy veřejnosti. Tehdy uvedl, že bude jednat s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO), protože existují podněty, které kladné stanovisko ministerstva zpochybňují. \"Na ministra Brabce jsem se v této věci opakovaně obrátil a doporučil jsem mu využít všechny dostupné podklady k posouzení celé věci,\" napsal dnes ČTK Sobotka.

V místě chce těžit firma František Jampílek. Stanovení dobývacího prostoru je pouze první fází, jeho úspěšné dokončení je podmínkou pro podání žádosti o samotnou těžbu. Záporné stanovisko znamená zákaz těžby i bez podané žádosti.

Proti těžbě se staví také Jihomoravský kraj a obce v okolí Moravského Písku. Báňský úřad už převzal petici s více než 2000 podpisy. Těžbě dali v minulosti kladné stanovisko hygienici ze Zlínského kraje. Báňský úřad si však vyžádal i stanovisko jihomoravských hygieniků, protože by případné znečištění vody zasáhlo jihomoravské obyvatele. Jihomoravští hygienici naopak upozornili na to, že zdroj pitné vody může být v ohrožení a může nenávratně zaniknout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK