Slovensko ponechalo odhad růstu ekonomiky, očekává vyšší mzdy

21.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 21. září (zpravodaj ČTK) - Slovenské ministerstvo financí ponechalo odhad letošního růstu ekonomiky země na 3,3 procenta a nezměnilo výhled ani na další tři roky. V nejnovější prognóze úřad ve srovnání s předchozím odhadem z června očekává rychlejší růst zaměstnanosti i mezd. Nový odhad vývoje slovenské ekonomiky dnes ministerstvo poskytlo ČTK.

\"Hlavním tahounem (ekonomiky) bude spotřeba domácností, která díky zlepšujícímu se trhu práce vzroste nejrychlejším tempem od krize. Růst investic je založen hlavně na soukromém sektoru, veřejné investice tlumí pomalý náběh čerpání fondů EU,\" uvedlo ministerstvo.

Na příští dva roky úřad očekává další zrychlování růstu hrubého domácího produktu (HDP) Slovenska, a to až na 4,4 procenta v roce 2019. Ekonomika by měla těžit i z exportu s ohledem na náběh nové výroby v bratislavské továrně německé automobilky Volkswagen a v nyní budovaném závodu britské automobilky Jaguar Land Rover.

Ministerstvo financí očekává, že na pětimilionovém Slovensku v letošním roce vznikne zhruba 47.000 nových pracovních míst a že nyní rekordně nízká nezaměstnanost bude dál klesat.

Tempo růstu mezd, které na Slovensku výrazněji zaostávají za zeměmi západní Evropy, by mělo postupně zrychlovat. Nejvíce si podle ministerstva financí přilepší zaměstnanci v průmyslu, který pociťuje nejvýraznější nedostatek pracovníků.

Úřad očekává, že po loňské deflaci budou ceny zboží a služeb na Slovensku znovu stoupat. Inflace by v roce 2020 měla jen těsně překročit hranici dvou procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK