Telia zaplatí v USA kvůli korupci pokutu přes půl miliardy dolarů

21.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. září (ČTK) - Švédská telekomunikační společnost Telia se dohodla s ministerstvem spravedlnosti Spojených států, že zaplatí pokutu 548,6 milionu dolarů (12 miliard Kč), aby urovnala obvinění z korupce související s jejími aktivitami v Uzbekistánu. Podle agentury Reuters to vyplývá ze soudních dokumentů.

Telia v rámci dohody přijala za údajnou korupci zodpovědnost. Její uzbecká divize Coscom souhlasila, že se přizná k porušení zákonů Spojených států proti uplácení zahraničních představitelů.

Jeden z představitelů uzbecké vlády podle americké prokuratury obdržel od společnosti Telia v letech 2007 až 2010 úplatky v celkové hodnotě 331,2 milionu dolarů (7,2 miliardy Kč) výměnou za pomoc při zvyšování podílu firmy na uzbeckém telekomunikačním trhu. Tyto korupční praktiky vynesly švédskému podniku 457 milionů dolarů, ukazují soudní dokumenty.

Telia dnes uvedla, že si už dříve dala stranou peníze na předpokládané pokuty. Dodala, že je blízko k urovnání této kauzy se všemi úřady, včetně nizozemské prokuratury a americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Firma už v dubnu odhadla, že by ji vyřešení kauzy kolem aktivit v Uzbekistánu mohlo stát kolem jedné miliardy dolarů (21,9 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK