Ceny ropy jsou téměř beze změn, čeká se na schůzku těžařů

21.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 21. září (ČTK) - Ceny ropy na světovém trhu dnes zůstávají téměř beze změn. Obchodníci čekají na páteční schůzku těžařských zemí ve Vídni, kde by mohlo padnout rozhodnutí ohledně prodloužení dohody o omezení dodávek.

Kolem 18:30 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent nárůst jen o dva centy na 56,31 USD za barel. Americká lehká ropa WTI si naopak čtyři centy odepisovala a nacházela se na 50,65 USD za barel.

Ve Vídni se v pátek setkají zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších těžařských zemí, včetně Ruska. Předpokládá se, že se budou zabývat případným prodloužením dohody o snížení těžby, která by měla vypršet v březnu.

Mnozí analytici podle agentury Reuters předpokládají, že těžaři dohodu skutečně prodlouží. Někteří ale také upozorňují, že současná úroveň cen ropy by mohla některé země povzbudit ke zvyšování těžby.

Během posledních tří měsíců vzrostly ceny ropy o více než 15 procent, protože se zmírnil převis nabídky nad poptávkou. Ceny ropy tak směřují k nejvýraznějšímu nárůstu za třetí čtvrtletí od roku 2004.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 56,31 56,29 New York - NYMEX WTI listopad 50,65 50,69

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK