Americké akcie oslabily kvůli vyhlídkám na růst úroků

21.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. září (ČTK) - Americké akcie dnes oslabily kvůli vyhlídkám na prosincové zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. Indexy Dow Jones a S&P 500 tak ukončily sérii nárůstů na rekordní maxima. K poklesu akciového trhu velkou měrou přispěl technologický gigant Apple, napsala agentura Reuters.

Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 0,24 procenta a obchodování uzavřel na 22.359,23 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,30 procenta na 2500,60 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,52 procenta na 6422,69 bodu.

Americká centrální banka (Fed) ve středu podle očekávání ponechala svou klíčovou úrokovou sazbu beze změny v rozpětí od 1,00 do 1,25 procenta. Signalizovala však, že stále počítá se zvýšením úroků na prosincovém zasedání. Banka také oznámila, že začne v říjnu snižovat objem svého portfolia dluhopisů, které nakupovala v rámci podpory ekonomiky po finanční krizi a hospodářské recesi.

\"Lidé dnes vstřebávají prohlášení Fedu a tiskovou konferenci (jeho šéfky Janet Yellenové),\" uvedl analytik Michael Dowdall ze společnosti BMO Global Asset Management. Podle analytika Petera Cecchiniho z firmy Cantor Fitzgerald se nezdá, že by akciový trh zohledňoval rizika spojená s napětím kolem Severní Koreje.

Na devizovém trhu dolar oslaboval ke koši hlavních světových měn. Vzdálil se tak dvoutýdennímu maximu, na které se vyšplhal ve středu díky vyhlídkám na prosincové zvýšení úroků v USA.

Dolarový index, který měří výkon dolaru k šesti hlavním světovým měnám, v závěru dnešního obchodování v New Yorku ztrácel zhruba 0,3 procenta na 92,229 bodu. Ve středu přitom vystoupil až na 92,697 bodu, tedy nejvýše od 5. září.

Euro si vůči dolaru připisuje téměř 0,4 procenta na 1,1936 USD. Vůči japonskému jenu se dnes dolaru nicméně podařilo vystoupit až na dvouměsíční maximum 112,71 JPY, protože japonská centrální banka ponechala beze změny svou mimořádně uvolněnou měnovou politiku.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK