Odbory chtějí vyšší růst platů ve východní části EU

22.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 22. září (zpravodaj ČTK) - V Evropské unii je potřeba i prostřednictvím kolektivního vyjednávání dosáhnout růstu platů, který by měl být ještě vyšší ve východní části společenství, aby se podařilo snížit rozdíly v rámci evropské osmadvacítky. Na mezinárodní konferenci odborů v Bratislavě to dnes řekl generální tajemník Evropské odborové konfederace (ETUC) Luca Visentini. Na rozdíly při odměňování pracovníků v různých zemích EU poukázala i nejnovější studie Evropského odborového institutu (ETUI).

\"Je potřeba, abychom zastavili nenasytnost nadnárodních firem. Potřebujeme obecně zvyšovat platy, ale na východě (EU) je to ještě problematičtější. Tam potřebujeme dodatečný růst platů, aby se rozdíl mezi západem a východem snižoval,\" řekl Visentini. Dodal, že k vyrovnávání platů by měly pomoci i další instituce.

Podle Visentiniho rozdíly v odměňování pracovníků přetrvávají také mezi severní a jižní části EU, byť jsou menší než mezi západní a východní části evropské osmadvacítky. \"Chtěli bychom zajistit, aby vývoj mezd doběhl produktivitu. Momentálně tomu tak není. Na východě (EU) je rozdíl mezi produktivitou a mzdou obrovský,\" uvedl.

Ze studie ETUI vyplývá, že průměrná mzda ve čtyřech středoevropských zemích včetně Česka byla po zohlednění kupní síly v roce 2015 o 42 procent nižší než ve státech severní a západní Evropy. Z jednotlivých sektorů největší rozdíly zaznamenaly informační a komunikační technologie, věda a technika i finanční sektor.

Lucemburský ministr sociálních věcí Nicolas Schmit uvedl, že EU byla od počátku zamýšlena jako projekt prosperity pro všechny obyvatele. To podle něj znamená, že je třeba překonat rozdíly mezi členskými státy. \"Evropská unie pro občany představuje sociální model a práva, nejenom trh,\" uvedl Schmit.

Podle šéfa slovenské Konfederace odborových svazů Jozefa Kollára na Slovensku podíl mezd na výkonu ekonomiky klesá a zaměstnavatele mají v zemi zlatý důl. \"Při současném tempu růstu mezd na Slovensku bychom vyspělé země, jako jsou Norsko, doběhli za 389 let,\" uvedl Kollár. Dodal, že odbory musejí využít všechny prostředky ke snižování rozdílů v životní úrovni.

Adrian Bobok ank

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK