JPMorgan vytvoří ve Varšavě nové centrum pro globální aktivity

22.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 22. září (ČTK) - Největší americká banka JPMorgan Chase & Co vytvoří ve Varšavě své nové centrum pro globální aktivity, které v příštích letech zaměstná několik tisíc lidí. Uvedl to dnes místopředseda polské vlády Mateusz Morawiecki.

\"Je to obrovský úspěch, protože JPMorgan je v sektoru finančních služeb něco jako Mercedes,\" prohlásil dnes Morawiecki.

Agentura Reuters už v dubnu informovala, že Varšava je favoritem pro umístění centra. Ve hře ale bylo i další polské město Vratislav a maďarská metropole Budapešť.

JP Morgan by podle dřívějších informací měla z nového centra obsluhovat zákazníky v Evropě a v Asii. Jeden ze zdrojů Reuters v dubnu popřel, že plány na vytvoření nového centra souvisejí s takzvaným brexitem, tedy rozhodnutím Británie odejít z EU.

Polsko má největší ekonomiku ve střední Evropě a podařilo se mu přilákat už více západních bank. Atraktivní je pro ně vzdělaná pracovní síla a zhruba třetinové platy ve srovnání se sousedním Německem.

Podle odhadů se do Polska přesune ze západních zemí asi 35.000 až 45.000 pracovních míst z finančního sektoru. Připravovaný odchod Británie z EU by měl vést k urychlení tohoto procesu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK