Tisíce Němců protestují proti fúzi firem Thyssenkrupp a Tata

22.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bochum (Německo) 22. září (ČTK) - Zhruba 7000 lidí dnes vyšlo do ulic ve městě Bochum, které je srdcem německého ocelářského průmyslu, aby protestovali proti plánované fúzi německé ocelárny Thyssenkrupp a indické hutní společnosti Tata Steel. Jen dva dny před parlamentními volbami tak odbory uspořádaly demonstraci kvůli plánu zrušit 4000 pracovních míst, což představuje kolem osmi procent celkové pracovní síly budoucího společného podniku, uvedla agentura Reuters.

Firmy tento týden oznámily, že uzavřely předběžnou dohodu, takzvané memorandum o porozumění, o sloučení svých evropských aktivit. Spojením vznikne druhý největší producent oceli v Evropě s tržbami kolem 15 miliard eur (přes 390 miliard Kč).

Šéf společnosti Thyssenkrupp Heinrich Hiesinger prohlásil, že vytvoření společného podniku je nejlepším řešením v situaci, kdy evropské ocelářství trpí nadměrnou kapacitou. Politici a odbory se ale obávají dalších škrtů v tomto odvětví.

\"Chceme záruky pro všechny zaměstnance i lokace,\" uvedl zástupce předsedy dozorčí rady firmy a šéf největšího německého odborového svazu IG Metall Detlef Wetzel. Hiesinger je přitom na podpoře odborářů závislý, protože představitelé odborů mají polovinu z 20 míst v dozorčí radě podniku. I kdyby všichni hlasovali proti, předseda dozorčí rady může dát dohodě zelenou svým hlasem.

Hiesinger chce ale získat odboráře na svou stranu. I když byla předběžná dohoda už podepsána, dozorčí rada bude o věci jednat v sobotu.

Výrobní kapacita evropských oceláren činí asi 200 milionů tun ročně, skutečná produkce pak zhruba 160 milionů tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK