Ceny ropy po jednání producentů vzrostly, Brent o půl procenta

22.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. září (ČTK) - Ceny ropy se po většinu dneška pohybovaly v blízkosti čtvrtečních hodnot, pozdě odpoledne ale začaly zpevňovat. Ve Vídni jednal monitorovací výbor producentských zemí, který je s dosavadními kroky na omezení těžby spokojen. Jednak podle něj klesá přebytek suroviny na trhu, jednak už se citelně zvýšila i cena, za čtvrt roku asi o 15 procent.

Krátce před 18:00 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent nárůst o 0,5 procenta na zhruba 56,70 USD za barel. Americká lehká ropa WTI si připisovala skoro 0,2 procenta na zhruba 50,65 USD za barel.

Představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a nečlenských zemí dnes jednali o budoucnosti dohody o omezování těžby ropy. V současné době produkci omezují celkem o 1,8 milionu barelů denně. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak po jednání prohlásil, že o dalším prodloužení dohody se dřív než v lednu nerozhodne. Jiní ministři ale naznačili, že rozhodnutí by ještě letos padnout mohlo. Platnost nynější dohody končí v březnu příštího roku.

Spojené státy produkci ropy zvyšují, tamní těžaři nejsou dohodou kartelu OPEC a dalších zemí vázáni, takže využívají růstu cen z poslední doby. V posledním týdnu těžba v USA vzrostla o 0,73 milionu na 9,51 milionu barelů denně, uvedl americký Úřad pro energetické informace (EIA).

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 56,72 56,43 New York - NYMEX WTI listopad 50,64 50,55

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK