Akcie v USA smazaly většinu ztrát, v zisku je S&P 500 i Nasdaq

22.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. září (ČTK) - Americké akcie dnes oslabovaly, většinu ztrát ale nakonec dokázaly smazat. Jednak mírně polevilo napětí kolem Severní Koreje, jednak se zmírnily obavy ohledně reformy zdravotního pojištění. Trh se většiny ztrát zbavil i přesto, že jej dolů táhly akcie společnosti Apple. Na devizových trzích oslaboval dolar, dolů se po projevu premiérky Theresy Mayové vydala i britská libra.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal 0,04 procenta a obchodování uzavřel na 22.349,59 bodu. Širší index S&P 500 naopak 0,06 procenta přidal a skončil na 2502,21 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,07 procenta a den zakončil na 6426,92 bodu.

Za celý týden index S&P 500 vzrostl o 0,08 procenta, Dow Jonesův index o 0,36 procenta. Index Nasdaq naopak 0,33 procenta odepsal.

Akcie firem ze zdravotnického sektoru poznamenalo dění v Senátu. Republikáni se tam chtějí příští týden opět pokusit v hlasování omezit systém zdravotního pojištění, který zavedl předchozí prezident Barack Obama.

Akcie společnosti Apple odepsaly 0,98 procenta na 151,89 USD a stáhly s sebou dolů dílčí index technologického sektoru i celý trh. Obchodníci jako důvod k poklesu akcií Apple uváděli slabý zájem o přístroje iPhone 8, které firma nedávno představila.

Kvůli eskalaci napětí na Korejském poloostrově dávali někteří investoři přednost jiným investicím. Cena zlata se tak odpoutala od čtyřtýdenního minima.

Na devizových trzích kvůli KLDR oslaboval dolar, zájem byl naopak o japonský jen, i když ten má za celý týden vůči dolaru ztrátu kolem jednoho procenta. Z valné části je to výsledek rozdílné měnové politiky centrálních bank v USA a v Japonsku.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce před 22:00 stagnoval na 92,17 bodu. Dolar k japonskému jenu odepisoval 0,4 procenta na 112,07 JPY, euro vůči dolaru bylo bez větších změn na 1,1943 USD.

Britská libra oslabila v reakci na projev premiérky Mayové k odchodu Británie z EU. Mayová podle analytiků dostatečně nevysvětlila, jak by si Británie mohla zajistit náležitý přístup na lukrativní trh EU. Libra večer ztrácela na dolar 0,4 procenta na 1,3524 USD, vůči euru odepisovala téměř půl procenta na 1,1317 eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK