Kvůli fúzi s Tatou založí Thyssenkrupp s odbory pracovní skupinu

24.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 24. září (ČTK) - Německá ocelárna Thyssenkrupp AG hodlá kvůli plánovanému spojení s indickou společností Tata Steel založit s odbory pracovní skupinu, která by se měla na firemní fúzi podílet. Vyplývá to z prohlášení dozorčí rady společnosti, která o věci jednala v noci na dnešek.

Firmy tento týden oznámily, že uzavřely předběžnou dohodu, takzvané memorandum o porozumění, o sloučení svých evropských aktivit. Spojením má vzniknout druhý největší producent oceli v Evropě - po ArcelorMittal - s tržbami kolem 15 miliard eur (přes 390 miliard Kč). Na společném podniku mají mít oba partneři po 50 procentech.

Šéf společnosti Thyssenkrupp Heinrich Hiesinger je na podpoře odborářů závislý, protože jejich představitelé mají polovinu z 20 míst v dozorčí radě podniku. I kdyby všichni hlasovali proti, předseda dozorčí rady Ulrich Lehner může dát dohodě zelenou svým hlasem. Hiesinger chce ale získat odboráře na svou stranu.

Proti fúzi, která počítá se zrušením 4000 pracovních míst, v pátek demonstrovalo v Bochumi na 7000 lidí.

Podle původního plánu mají teď obě strany jednat o detailech transakce a provést hloubkovou prověrku podniků. Dohoda by měla být podepsána na počátku příštího roku. Schválit ji musí jak dozorčí orgány obou firem, tak Evropská komise. Pokud jednání s odboráři nepřinese zdržení, celý proces bude uzavřen do konce roku 2018.

Fúzi podle týdeníku Bild am Sonntag podpořila rovněž švédská investorská společnost Cevian, která má na Thyssenkrupp menšinový podíl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK