Ekonomové: Snaha o změnu dohody NAFTA hospodářství USA nepomůže

25.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. září (ČTK) - Většina podnikových ekonomů předpokládá, že snaha administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa o změnu Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) nebude mít na hospodářství Spojených států žádný vliv, anebo mu způsobí újmu. Vyplývá to z průzkumu americké Národní asociace podnikových ekonomů (NABE), o kterém dnes informovala agentura AP.

Změna obchodní dohody mezi USA, Kanadou a Mexikem byla jedním z klíčových volebních slibů nynějšího amerického prezidenta. O dosavadní smlouvě často hovořil jako o katastrofě pro americké průmyslové podniky, ze kterých se kvůli ní pracovní místa přesunula do Mexika.

V kanadské metropoli Ottawě o víkendu začalo třetí z plánovaných sedmi kol rozhovorů o budoucnosti dohody NAFTA, podle kanadských představitelů se však neočekává žádný průlom.

Trump hrozí, že Spojené státy od dohody odstoupí v případě, že v ní nebudou provedeny významné změny. Hlavním cílem Washingtonu je snížit obchodní schodek s Mexikem, který dosahuje 64 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč) ročně.

Zhruba třetina respondentů se podle průzkumu NABE ale domnívá, že jednání o dohodě NAFTA nebudou mít na americké hospodářství žádný vliv. Zhruba pětina předpokládá, že mu způsobí mírnou újmu, zatímco sedm procent počítá se středně silnou až silnou újmou.

Mírně pozitivní hospodářské dopady snah dohodu NAFTA změnit čeká čtvrtina dotazovaných ekonomů, devět procent pak počítá se středně silným přínosem.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK