Na německý akciový trh volby nemají výraznější vliv

25.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 25. září (ČTK) - Německé akcie zahájily dnešní obchodování mírným poklesem v reakci na značné ztráty koaličních stran a vzestup protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) v nedělních parlamentních volbách. Akciový trh nicméně počáteční útlum brzy překonal a zamířil mírně vzhůru. Kolem 10:00 SELČ vykazoval hlavní index frankfurtské akciové burzy DAX nárůst o 0,15 procenta na 12.611 bodů.

Volby vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, utrpěla však citelné ztráty a přišla o svého dosavadního koaličního partnera SPD. Ten zaznamenal nejslabší výsledek v poválečných dějinách a rozhodl se pro odchod do opozice. Investoři se obávají, že Merkelovou nyní čekají obtížná jednání o vytvoření vládní koalice.

Výsledek voleb vedl i k mírnému poklesu kurzu eura. Kolem 10:00 SELČ jednotná evropská měna vůči dolaru ztrácela 0,4 procenta a pohybovala se těsně nad hranicí 1,19 USD.

\"Trh prodejem eur zareagoval na možnost, že se Merkelová dostane při vytváření koalice do potíží,\" uvedl ekonom Daisuke Karakama ze společnosti Mizuho Bank.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK