Podnikatelská nálada v Německu se v září překvapivě zhoršila

25.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. září (ČTK) - Podnikatelská důvěra v Německu se v září překvapivě zhoršila. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které dnes zveřejnil institut Ifo. Index podnikatelské důvěry, který je založen na průzkumu mezi zhruba sedmi tisíci německých firem, v září klesl na 115,2 bodu ze 115,9 bodu v předchozím měsíci. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali jeho nárůst na 116 bodů.

Údaje tak podle ekonomů signalizují, že největší ekonomika eurozóny by v příštích měsících mohla ztratit na tempu.

Německé ministerstvo hospodářství již v polovině září upozornilo, že růst ekonomiky sice bude ve druhém pololetí pokračovat, ale jeho dynamika \"pravděpodobně bude poněkud slabší\". Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 0,6 procenta proti prvnímu kvartálu, kdy vzrostl o 0,7 procenta.

Průzkum institutu Ifo se uskutečnil před nedělními parlamentními volbami v Německu. Volby vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, utrpěla však citelné ztráty a přišla o svého dosavadního koaličního partnera SPD. Ten zaznamenal nejslabší výsledek v poválečných dějinách a rozhodl se pro odchod do opozice.

Výsledek parlamentních voleb v Německu dnes vedl k mírnému oslabení eura. Investoři se totiž obávají, že Merkelovou čekají obtížná jednání o vytvoření vládní koalice. Německé akcie na výsledek voleb zareagovaly také mírným poklesem, následně však ztráty smazaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK