Veterináři zamítli odvolání Včelpa, pozastavili mu činnost

25.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Veterináři zamítli odvolání společnosti Včelpo proti pozastavení její obchodní činnosti. Firmu vlastní Český svaz včelařů. Činnost mu na konci srpna pozastavili na dva měsíce, zhruba do listopadu tak nesmí prodávat med, sdělil dnes ČTK zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Nyní se čeká na další správní řízení o pokutě, která může dosáhnout až deseti milionů korun. Podle předsedkyně svazu Jarmily Machové již Včelpo situaci napravilo a požádá veterináře o znovupovolení provozu.

\"Společnost v současnosti nesmí med vykupovat, zpracovávat, ani distribuovat. Proti rozhodnutí není odvolání. Schválení je pozastaveno na dobu 60 dnů, ve které má odvolatel možnost provést nápravu závadového stavu. V opačném případě bude zahájeno správní řízení ve věci odejmutí schválení,\" sdělil ČTK Majer. Včelpo podle předchozích informací od veterinářů nedokázalo doložit informace o původu surovin k již vyrobeným medům, a nesplnilo kvalitativní požadavky u některých medů.

Předsedkyně svazu dříve ČTK sdělila, že za nedohledatelnost medu může policie, která kvůli šetření případu, jak se v minulosti do prodávaného medu dostala antibiotika, která se v ČR nesmí používat, dokumenty vzala. \"Mezitím, co se řešilo odvoláním, jsme dostali zpátky od policie dokumenty, které nám zabavili minulý rok, takže můžeme dostupnost prokazovat,\" řekla dnes ČTK. Medy, u kterých veterináři našli chyby, jsou přesunuté do skladů mimo Včelpo a zapečetěné, dodala. \"S tím byli veternáři spokojení. Myslím, že si to přišli i prohlédnout,\" sdělila Machová. Medy, které podle veterinářů nesplnily kvalitativní požadavky, se podle ní dají použít v potravinářství nebo do medoviny. Podnik chce v následujících dnech požádat o opětovné povolení prodeje.

Kvůli přítomnosti antibiotik v medu dostal už podnik a prodejci jeho medu v minulosti milionové pokuty. Podle dřívějšího vyjádření Machové byl letos odvolán jednatel podniku Panagiotis Margaritopoulos, na jaře ho nahradil Miroslav Kovář.

Jak již dříve informovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na svém webu, v medu byly například látky, které vznikají při vyšších teplotách při zpracování medu, enzymy v medu nebyly dostatečně aktivní, což je ukazatelem starého medu.

Ministerstvo zemědělství dříve ČTK sdělilo, že se na fungování Včelpa zaměřilo a bude ho i nadále sledovat, o čemž svědčí právě veterinární kontroly. Nyní však úřad uvedl, že problematika Včelpa je zcela v působnosti SVS.

SZPI dříve uložila prodejcům medu od výrobce Včelpo loni pokutu 5,9 milionu korun. V medu našla rezidua antibiotik. Včelpo dostalo dříve i pokutu 1,2 milionu korun od veterinářů.

Vedení svazu včelařů předloni v listopadu rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy, protože zatím neodhalený viník přimíchával do českého medu ukrajinský med s antibiotiky. Jejich používání při léčení včel je v Evropské unii zakázané. Loni firma med po veterinárním vyšetření opět začala prodávat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK