Týdeník Euro z vydavatelství Mladá fronta přichází se speciálem Euro Top miliardáři 2017

25.09.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Praha 25. září 2017 – Vydavatelství Mladá fronta, divize Ekonomických titulů již počtvrté připravily samostatně prodejný tištěný speciál o českých a slovenských miliardářích. Žebříček stovky nejbohatších Čechů a Slováků vychází 25. září 2017 jako speciální příloha týdeníku Euro s názvem Euro Top miliardáři 2017. V posledním roce výrazně narostla hodnota majetku Daniela Křetínského, Patrika Tkáče i Radovana Vítka. Jen osm ze stovky nejbohatších si loni pohoršilo.

Petr Kellner je s 235 miliardami korun dvakrát bohatší než Andrej Babiš, ten má naopak dvakrát více majetku než Karel Komárek. To není úvod početního příkladu pro přijímací zkoušky na gymnázia, ale přibližný poměr sil mezi trojicí nejbohatších Čechů podle aktuálního propočtu týdeníku Euro.

„Podobně jako v minulých letech přinášíme na prahu podzimu publikaci Top miliardáři obsahující přehled nejbohatších Čechů a Slováků. Vešlo se do ní hned 104 osob, jejichž majetek dosahuje nejméně tří miliard korun. Dvě desítky nejbohatších disponují majetkem od 15 miliard korun výše,“ říká David Tramba, autor projektu a redaktor týdeníku Euro.

Své už tradiční prvenství i letos s výrazným náskokem obhájil téměř stoprocentní vlastník skupiny PPF Petr Kellner. V meziročním srovnání si polepšil o 40 miliard na 235 miliard korun, přičemž hlavním tahounem růstu bylo výrazné zlepšení výsledku hospodaření finanční skupiny Home Credit na ruském a čínském trhu. PPF zbohatla také na výhodném prodeji některých aktiv či téměř bezplatném získání polovičního podílu v německé energetické skupině LEAG.

Druhý v pořadí, Andrej Babiš, si naopak pohoršil o deset miliard na aktuálních 111 miliard korun. Jeho holding Agrofert totiž loni vydělal méně, propad ziskovosti postihl také nejziskovější podnik v Babišově impériu – německou chemičku SKW Piesteritz. V úvahu byl brán i výrazný nárůst zadlužení u bank. Poznámka redakce na okraj: Převod akcií na svěřenské fondy je podle nás „účelovka“ a za reálného vlastníka Agrofertu nadále považujeme Andreje Babiše osobně.

Následující trojice miliardářů – jmenovitě Karel Komárek, Daniel Křetínský a Patrik Tkáč – se pohybuje blízko hranice 50 miliard korun. Křetínský s Tkáčem si v meziročním vyjádření výrazně polepšili. Transakce z poslední doby, tedy kapitálový vstup australských fondů skupiny Macquarie a prodej podílu skupiny J&T, umožnila přesnější stanovení hodnoty Energetického a průmyslového holdingu včetně majetku jeho akcionářů.

Výrazný nárůst majetku vykázal i šestý muž v pořadí, kterým je realitní magnát Radovan Vítek. Pomáhá mu současný developerský boom tažený růstem evropské ekonomiky; nízké úrokové sazby a přetlak peněz na finančním trhu navíc přímo vybízejí k nákupu komerčních nemovitostí na úvěr. Hodnota Vítkova majetku byla tudíž ohodnocena na zhruba 40 miliard korun.

V drtivé většině případů platí, že nejzámožnější byznysmeni v Česku i na Slovensku za poslední rok ještě zbohatli. S ohledem na současný ekonomický růst tomu těžko může být jinak. Přesto se našlo osm lidí, u nichž došlo k meziročnímu snížení hodnoty majetku (a přitom se stále vešli do žebříčku). Tak například pokles ziskovosti J&T Banky se negativně podepsal na majetcích Jozefa Tkáče a Ivana Jakaboviče, zhoršení zisku Bonatransu ubralo miliardu korun z hodnoty majetku Jitky Cechlové Komárkové.

V letošní publikaci se v horní stovce objevilo celkem 27 nováčků, mezi něž patří namátkou Pavel Hubáček či Martin Vohánka.


Více o vydavatelství Mladá fronta

Vydavatelství Mladá fronta je moderní vydavatelství s dvaasedmdesátiletou tradicí. Vlajkovou lodí vydavatelství je týdeník Euro a portál Euro.cz. Divize Online provozuje také ekonomický web Finance.cz a dalších 20 specializovaných online titulů. Od roku 2010 divize Medical Services nabízí kvalitní komplexní servis ve zdravotnictví. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 200 nových titulů. Portfolio vydavatelství Mladá fronta se od června 2017 významně rozšířilo o řadu titulů, především v segmentu auto-moto a také sportovních a hobby magazínů. V divizi Dětské tituly začal vycházet nový časopis pro nejmenší děti Puntík. Vydavatelství Mladá fronta svými produkty osloví 5 052 735 lidí v České republice.

Autor článku

Euro.cz  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU