Kolik stálo vyšetření u lékaře? Zjistěte si, kolik za vás odvedla zdravotní pojišťovna!

09.09.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Ve zdravotnictví se točí obrovské peníze (kolem 350 miliard), z toho cca 80 % proteče přes zdravotní pojištění. Můžete se podívat, kolik naše zdravotní pojišťovna za nás vydala? A za jaké úkony? Ano, můžete. A možná to je snazší, než jste si mysleli...

Zdravotní pojišťovny musí zveřejňovat platby za jednotlivé zdravotnické úkony. Vy si můžete z pohodlí domova zkontrolovat, kdy a za vás hradila zdravotní pojišťovna. Doporučujeme si přehled pořídit a jednou za čas si ho projít, protože v minulosti již několikrát vyplynulo na povrch, že si lékaři účtovali za služby, které neprovedli. Pokud i vy zjistíte takovou skutečnost, neváhejte se obrátit na vaši zdravotní pojišťovnu. U některých zdravotních pojišťoven vám přijde žádost o potvrzení daného úkonu a vy můžete jedním kliknutím odsouhlasit (ne)provedený zákrok. Jak si tedy můžete zjistit, kolik zaplatila vaše zdravotní pojišťovna? V našem článku najdete návod, jak si zjistit dané informace u všech zdravotních pojišťoven.

Zdroj: Pixabay

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)

U VZP se pro využívání online přehledu musíte zaregistrovat do aplikace Moje VZP. A to buď na pobočce VZP, nebo elektronicky. K tomu budete potřebovat:

  1. Číslo pojištěnce
  2. Email
  3. Telefonní číslo
  4. Heslo (vámi vymyšlené)
  5. Ověření - poštou vám do několika dnů přijde kód, kterým se ověří, že jste to opravdu vy. Po zadání kódu budete mít přístup do aplikace moje VZP.

A nyní si již v aplikaci Moje VZP můžete ověřit, kolik a za co za vás zdravotní pojišťovna zaplatila a to i několik let zpětně. Pokud objevíte nějaké nesrovnalosti, neváhejte kontaktovat VZP. Takže pokud jste pojištěncem VZP a je vám více než 15 let, neváhejte využít aplikace Moje VZP.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR)

Osobní účet si klient ZP MV ČR může aktivovat podobným způsobem jako u VZP a to třemi způsoby:

  1. Osobně (vyřízeno na počkání)
  2. Písemně
  3. Telefonicky přes infolinku

Následně vám jsou poštou zaslány identifikační údaje (zásilka do vlastních rukou adresáta). Po zadání těchto údajů na webových stránkách pojišťovny - „E-komunikace“ se vám zpřístupní osobní účet. Na něm najdete uskutečněné platby zdravotní pojišťovny za aktuální rok a 3 roky zpětně. Dále si můžete aktivovat Kartu života a další služby elektronické komunikace.

Pokud pojištěnec ještě nedosáhl 18 let, tak osobní účet dítěte může sledovat jeho zákonný zástupce v rámci svého osobního účtu (po ověření, že dotyčná osoba je zákonný zástupce dítěte). Pokud je zákonný zástupce pojištěn u jiné zdravotní pojišťovny, tak registrace dítěte probíhá podobně jako u dospělého.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP)

Pokud jste pojištěncem ČPZP, tak pro vás nahlížení na platby vaší zdravotní pojišťovny bude velmi snadné a celý proces lze udělat elektronicky. Stačí si najet na elektronickou přepážku a postupovat ve 4 krocích:

  1. Zadat telefonní číslo + rodné číslo.
  2. Přijde vám SMS s ověřovacím kódem, který zadáte.
  3. Vyplníte kontaktní informace.
  4. Registrace je hotová.

Na svůj účet můžete rovněž nahlédnout i přes portál zdravotních pojišťoven (portál ZP), který ČPZP využívá. O portálu ZP se dále zmiňujeme níže.

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP)

U OZP je k online procházení plateb zdravotní pojišťovny nutné mít Vitakartu, nebo se přihlásit přes portál ZP. Díky Vitakartě se můžete podívat na platby u lékaře, ale má také řadu dalších funkcí. S registrací vám pomůže náš návod nebo videonávod na stránkách Vitakarty:

  1. Vyplníte osobní údaje na stránkách OZP (jméno, bydliště, uživatelské heslo).
  2. Přijde vám doporučený dopis s heslem.
  3. Následně se přihlásíte na stránkách OZP pomocí uživatelského jména (email) a hesla z dopisu.
  4. Přijde vám SMS s přihlašovacím kódem, ten vyplníte.
  5. Kliknete na Vitakarta – zdraví.
  6. Kliknete na Zdravotní deník.
  7. Kliknete na Přehled zdravotní péče.

Příjemné je, že si každé vyšetření můžete odsouhlasit, pochválit a také nahlásit problém. Další výhodou je, že si můžete v nastavení upravit to, že vás portál upozorní emailem nebo SMS na každou platbu ZP.

Vojenská zdravotní pojišťovna ČR (VoZP ČR)

Vojenská zdravotní pojišťovna využívá portál ZP. Na něj se můžete online zaregistrovat (návod níže), nebo stačí zajít na pobočku jakékoliv ZP a zaregistrovat se na pobočce. Je nutné mít s sebou mobil a občanský průkaz.


Čtěte také:

Kam odchází naši lékaři?

Jaké jsou platy lékařů a sester?


Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna (RBP)

RBP využívá rovněž portálu ZP, ale rovněž svoji službu MojeRBP, do které se můžete snadno zaregistrovat. A to buď elektronicky (přístupové kódy vám přijdou poštou), nebo osobní návštěvou na pobočce (budete potřebovat občanku a email). Pojištěnci Revírní bratrské pokladny mohou využívat aplikaci MojeRBP pro Android. Pro svůj chod vyžaduje oprávnění pro kontakty, polohu, telefon, úložiště, ostatní oprávnění aplikace (přístup k síti, příjem dat z internetu).

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ)

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda využívá služby portálu ZP. O něm se dočtete níže.

Portál zdravotních pojišťoven ZP

Na portále ZP se můžete registrovat, pokud jste pojištěni u ČPZP, OZP, ZPŠ, RBP, VoZP. Registrace na tomto portálu je snadná - můžete si zajít na kteroukoliv pobočku z pojišťoven, které tento portál využívají (stačí předložit občanský průkaz, telefonní číslo a email). Registrovat se můžete rovněž online - buď pomocí SMS, nebo certifikátu. Tyto kroky vám pomohou při instalaci:

  1. Nejdříve si stáhněte instalační program (na prohlížeč MS Internet Explorer).
  2. Rozhodněte se, jakým způsobem se chcete přihlašovat, zda pomocí osobního certifikátu, nebo pomocí SMS.
  3. Pokud se rozhodnete pro certifikát otestujte si, zda máte k dispozici podepisovací komponentu. Jeden certifikát lze použít pro přístup do více ZP (pokud například máte děti u jiné ZP).

K přihlášení pomocí SMS budete potřebovat

  1. Mít nainstalován instalační program (viz nahoře).
  2. Zadáte přihlašovací jméno (emailová adresa).
  3. Vaše telefonní číslo.
  4. Vaše heslo.
  5. Dále vyplníte jméno, příjmení, PSČ a obec.
  6. Přidáte si oprávnění pojištěnce (či jiné) a vyberete si svoji ZP.
  7. Zadáte rodné číslo, a zdali jste pojištěnec nebo OSVČ.
  8. Dále si zkontrolujete údaje a potvrdíte.
  9. Odešlete žádost a vyčkáte, až vám poštou přijde heslo, pomocí kterého se ověří vaše totožnost.
  10. Přihlásíte se do portálu ZP.

Snad vám naše návody pomohou s kontrolou vašeho lékaře a budou vás alespoň trochu motivovat k prevenci. Jaké jsou vaše zkušenosti se zdravotní pojišťovnou? A kontrolujete si provedené zdravotnické úkony? Napište nám do diskuze.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: DANĚ