Darujte krev, pomůžete bližním i vaší peněžence! Vyplatí se to více, než její "prodej"!

08.09.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Darování krve se vedle hřejivého pocitu na duši, může projevit rovněž na vašich financích. Jaké jsou daňové výhody darování krve a dalších "částí těla"? Jak je to s prodejem krve, krevních destiček a spermií? Je výhodné prodat své tělní tekutiny v zahraničí?

Přemýšlíte o darování krve a krevní plazmy a chcete si díky tomu přivydělat, nebo sledujete čistě morální hledisko? Český stát vychází vstříc dárcům krve, krevní plazmy i orgánů. Pojďte se podívat, jaké jsou vaše možnosti a na co máte ze zákona nárok.

Darovat krve - za peníze či zdarma?

Zdroj: Shutterstock

Darování krve - bezplatně, či za peníze?

Toto rozhodnutí necháme na vás. Platit za darování krve je v ČR zakázáno. Oficiálně centra poskytují tzv. finanční náhradu, která je v České republice cca 500 až 1 000 Kč (vyšší náhrada je v soukromých centrech). Pokud to srovnáme s bezplatným darováním, kde máte nárok na odečet od základu daně z příjmu (záleží na výši základu daně), proplacené jízdné a občerstvení, tak je většinou výhodnější krev darovat bezplatně v nemocnici.

Ovšem pokud darujete krev či krevní plazmu v Rakousku nebo Německu, tak si můžete finančně přilepšit. Základní sazby se pohybují kolem 20 euro (cca 500 Kč), ale díky řadě bonusů (za dlouhodobé darování, za přivedení dalších dárců) se můžete dostat až na částku kolem 100 euro, což je pro mnohé lákavá nabídka. Navíc darování krve a krevní plazmy je v těchto zemích benevolentnější (krevní plazmu je možné darovat až 50x do roka - dvakrát častěji než v ČR, kde maximum je cca 26 odběrů krevní plazmy, v nemocnicích je spíše běžný interval 1x za měsíc). Ve vzduchu ovšem visí otázka, zdali takto stanovené podmínky dárcovství nemají vliv na vaše zdraví.

Necháme rozhodnutí na vás, již existují kliniky v Rakousku, které jsou pár kilometrů od hranic (například v Retzu) a dělají kampaně na sociálních sítí, mají český personál a lidé tam doslova pořádají zájezdy. Darování krve nebo krevní plazmy je otázka vaší morálky, peněženky a zdraví (pořadí dle abecedy pozn. autora).

Zde musíme upozornit, že pokud krev a krevní plasmu "darujete za peníze", tak nemáte nárok na daňové zvýhodnění.

Darování krve a daň z příjmu

Pokud jste dárci krve, tak si za každé jedno darování (muži 4x za rok, ženy 3x za rok) a dárci krevní plazmy (26x za rok, v nemocnicích spíše 12x za rok) můžete odečíst 3 000 Kč od základu daně z příjmu. Můžete rovněž darovat krevní plazmu, destičky a další části krve, ty můžete darovat i 1 za měsíc. Pokud darujete kostní dřeň nebo orgán, tak si můžete odečíst dokonce 20 000 Kč od základu daně z příjmu. Celkově lze v ročním zúčtování nebo v daňovém přiznání odečíst maximálně částku ve výši 15 % ze základu daně.

K daňovému přiznání musíte přiložit potvrzení o odběru, nebo souhrnné potvrzení, které vám ke konci kalendářního roku vydají na transfúzní stanici. 

Darování krve a doprava

Při darování krve vám nemocnice proplatí jízdné a parkovné. Dále dostanete před i po darování občerstvení a můžete dostat i další bonusy (slevy na kulturní akce apod.).


Čtěte také:

Prezident podepsal daňové zvýhodnění dárců krve a kostní dřeně

Kam odchází naši lékaři?

Jaký jste investor podle vaší krevní skupiny?

Jaké jsou platy lékařů a sester?


Volno v den darování

Ať už darujete krev, či krevní destičky, tak máte nárok na den pracovního volna v den odběru a úhradu plné mzdy. Samozřejmě při darování orgánů máte nárok na delší dobu pracovního volna a úhradu plné mzdy. Pokud se odběr krve nezdaří (budete mít například rýmu), tak se máte vrátit do práce a dokončit pracovní den. Někteří zaměstnavatelé nevidí darování krve zaměstnanců rádi, proto se nejdříve domluvte se zaměstnavatelem měsíc až dva dopředu.

Darování krve a zdravotní pojišťovny

Zdravotní pojišťovny dárce odměňují poukazy na nákup doplňků, příspěvky na placenou léčbu (lázně apod.). Často můžete také dostat různé poukazy a slevy (např. jízdné, kulturní akce apod.). Na webu Pro dárce najdete bližší informace i přehled konkrétních slev a poukazů. Na konec musíme zdůraznit, že výše zmíněné se týká bezplatného dárcovství krve na území České republiky.

Přehled pojišťoven a možných odměn za darování

Darování spermií jako dobrý byznys?

Mezi bezbolestné dary patří darování spermií. Odměny za darování spermií se v ČR pohybují od 500 do 6 000 Kč. Záleží na vašem dosaženém vzdělání a někdy také zdravotním stavu (o obézní dárce není příliš velký zájem). Zde je opět výhodné podívat se do zahraničí (navíc je zde menší pravděpodobnost, že by se vaši potomci s vaším "darem" v budoucnu potkali). V Rakousku a Německu můžete rovněž darovat spermie a to za částku kolem 500 eur (cca 13 tisíc Kč). Nevýhodou ovšem je, že v těchto dvou zemích nejste anonymní dárce. V ČR je anonymita zaručena a lze ji porušit jen v případě, ocitne-li se dítě ve vážném zdravotním stavu, například shání-li pro něj lékaři dárce orgánů či kostní dřeně. Pro tyto případy jsou údaje o vás archivovány 30 let od darování.

Podívejte se, co musíte splňovat pro to, abyste mohli darovat spermie

Darování vajíčka

Darováním vajíčka si můžete přijít až na 30 tisíc Kč, v zahraničí až na částku v řádech stovek tisíc korun. Nicméně žena musí podstoupit hormonální stimulaci, která s tělem ženy dokáže zamávat. Darování vajíčka je pro mladé ženy náročný proces a podrobnosti naleznete na stránkách fakultní nemocnice Motol.

Krve, krevních destiček, vajíček i spermií je v České republice nedostatek. Jestli se tedy rozhodnete darovat krev, krevní destičky, spermie, či vajíčko, tak pamatujte, že svým darem můžete zachránit člověka, nebo dát vzniknout novému člověku, který přinese velkou radost jeho novým rodičům. A to za malé píchnutí, nebo trapné chvíle v kabince (můžete si vzít partnerku na pomoc) stojí.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 25 krát

Články ze sekce: DANĚ