Vývoz z Číny v září zaostal za odhady, dovoz je naopak překonal

13.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 13. října (ČTK) - Čína v září zvýšila objem dovozu i vývozu, i když u exportu růst zaostal za odhady. Dnešní údaje čínské celní správy nicméně naznačují, že druhá největší ekonomika světa pokračuje ve svižném růstu navzdory dohadům, že bude oslabovat. Přebytek bilance zahraničního obchodu meziročně klesl na 28,47 miliardy dolarů (621,7 miliardy Kč) ze 42 miliard USD v srpnu.

Pokles přebytku byl výraznější, než čekali analytici. Ti jej v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali na 40 miliard USD. Pozorně sledovaný přebytek obchodu se Spojenými státy je na rekordu. Čína dovezla i rekordní množství železné rudy a zvýšil se také dovoz mědi.

Vývoz z Číny meziročně vzrostl o 8,1 procenta, zatímco analytici čekali růst o 8,8 procenta. Je to však lepší výsledek než v srpnu, kdy růst činil 5,5 procenta, a nejlepší výsledek za tři měsíce. Dovoz v září vzrostl o 18,7 procenta, zatímco analytici růst odhadovali na 13,5 procenta.

\"Dnešní čísla ukazují, že výrobní aktivitu v Číně podporuje nejenom silná zahraniční poptávka, ale že i domácí poptávka zůstává odolná,\" uvedl Julian Evans-Pritchard ze společnosti Capital Economics.

Nejvíce roste dovoz průmyslových surovin, v zemi pokračuje stavební boom a továrny zvyšují poptávku po oceli a mědi. Na celkových číslech se podepsaly vyšší ceny komodit. Do země se dovezlo rekordních 103 milionů tun železné rudy, v srpnu to podle propočtů Reuters bylo jen 88,7 milionu tun. Dovoz mědi byl nejvyšší od března.

Politicky citlivý přebytek obchodu se Spojenými státy se zvýšil na 28,08 miliardy dolarů ze 26,23 miliardy USD v srpnu. Podle výpočtů agentury Reuters, která vychází z oficiálních údajů zveřejňovaných od roku 2008, je vůbec největší. To by mohlo dát novou munici americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který si dlouhodobě stěžuje, že obchodní nerovnováha mezi oběma zeměmi škodí americké ekonomice.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK