Vývoz do Číny má letos růst o 15 pct na 56 miliard korun

13.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. října (ČTK) - Vývoz do Číny by měl letos podle předpokladů ministerstva průmyslu vzrůst meziročně o 15 procent na 56 miliard korun. Naopak dovoz by měl růst jen o čtyři procenta na 450 miliard korun, což je po loňském poklesu dovozu stále méně než v roce 2015, vyplývá z údajů, které dnes ministerstvo poskytlo ČTK brněnském strojírenském veletrhu.

Letošní hodnota vývozu dosáhne téměř dvojnásobku roku 2011, vývoz roste trvale od začátku nového tisíciletí. \"Čína je pro Českou republiku osmnáctým největším exportním trhem. Za prvních sedm měsíců letošního roku dosáhl vývoz 33,1 miliardy korun, což je meziroční růst o 25 procent. Celkově dochází ke zrychlování tempa českých vývozů do Číny,\" uvedl ve zprávě Kryštof Čeřovský z tiskového oddělení ministerstva.

Češi vyvážejí osobní auta a jejich díly, dopravní zařízení, obráběcí a textilní stroje, elektrická zařízení, čerpadla, mikroskopy, mechanické nástroje, reaktory, kotle, hračky a další průmyslové výrobky. Strojírenství je stále perspektivní pro vývoz, dále výrobky pro civilní letectví, zajímavým artiklem a tématem spolupráce je elektromobilita. \"Aktuální je rovněž zájem z čínské strany o digitalizaci a celkově o spolupráci v Průmyslu 4.0,\" uvedl Čeřovský.

V dovozu je Čína pro Česko druhým největším partnerem, importům dominují elektronika, komponenty do počítačů a příslušenství, telefonické přístroje, elektrické stroje a díly, kancelářské stroje a hračky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK