Bez poplatků se bude od ledna jezdit už na 180 kilometrech dálnic

13.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 13. října (ČTK) - Celkem 180 kilometrů dálnic bude od ledna 2018 osvobozeno od nutnosti mít dálniční známku. Ministerstvo dopravy rozhodlo, že letos už schválené úseky doplní o 40 kilometrů. Celkem bude bez poplatků už přes 14 procent české dálniční sítě. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) dnes řekl novinářům, že tak vyhověl všem připomínkám krajů.

\"Předpokládám, že už jsme na hranici přirozených objezdů a že další znepoplatnění už asi nebude,\" uvedl Ťok. Nejdelším úsekem, který bude od příštího roku nově zdarma, je dálnice D6 mezi Chebem a Karlovými Vary. Tam jde o 31 kilometrů dálnice, jež ale není napojena na českou dálniční síť a nemá paralelní silnici první třídy, kudy by bylo možné dálnici objet.

Osobní vozy tak budou moci jezdit po karlovarské části D6 zdarma, než se dálnice připojí na dálniční síť. To potrvá vzhledem k rozpracovanosti připravovaných úseků ještě mnoho let.

Ministerstvo vyhovělo také Jihočeskému a Zlínskému kraji. Bez poplatku bude dálnice D3 u Veselí nad Lužnicí nebo obchvat Otrokovic na D55. Již dříve ministerstvo rozhodlo, že vyjme ze zpoplatnění také D52 u Pohořelic a část dálnice D46 u Hněvotína, což umožní bezplatné využití obchvatu Olomouce na dálnici D35.

\"V prodeji dálničních známek se tyto změny neprojevily, naopak jejich prodej každým rokem stoupá. Loni se vybralo 3,6 miliardy korun, což bylo o 170 milionů korun více než v roce 2015 a o 300 milionů více než v roce 2014,\" uvedl ministr. V roce 2014, kdy nebyl ze zpoplatnění vyňat žádný úsek, se prodalo 4,7 milionů kusů dálničních známek, v roce 2016 to bylo podle ministerstva téměř o 600.000 kusů více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK