Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 0,5 procenta

13.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily. Index PX od minulého pátku ubral 0,5 procenta na 1053,1 bodu. Největší nárůst zaznamenaly akcie mediální skupiny CME. Nejhůře se vedlo cenným papírům telekomunikační firmy O2, vyplývá z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie posílily o více než procento.

\"V uplynulém týdnu se investoři soustředili na výsledkovou sezonu v zámoří. Týden byl jinak relativně chudý na významnější data. Samotná čísla nebyla nějak překvapivá a víceméně odpovídala očekávání či je jen mírně překonala. Investoři této příležitosti využili a mírně vybírali zisky. Americké indexy se posunuly na nové historické rekordy i v minulém týdnu. Domácí index PX si prošel mírným vybíráním zisků,\" popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla O2 CR, která přišla o o 5,4 procenta na 256,5 Kč. U společnosti se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Vybírání zisků může podle analytiků souviset s očekávanými výsledky za třetí čtvrtletí, které poodhalí skutečnost vlivu odstranění roamingu u mobilního volání v rámci EU.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla CME, která posílila o 13,6 procenta na 103,5 Kč. V případě CME bylo oznámeno snížení podílu druhého největšího akcionáře, ale tato informace podle Vaníčka spíše ospravedlnila nedávný prodejní tlak na akcii. Jiné zásadní zprávy zveřejněny nebyly. Pozitivní reakce spíše technicky vrací akcii před oznámený prodej a může reagovat na očekávané solidní výsledky za třetí kvartál, dodal.

Příští týden bude opětovně především o výsledkové sezoně. Investoři se zaměří na velké banky, ale i ostatní obory již budou zastoupeny ve větší míře. \"Očekáváme, že pokud budou naplněna očekávání trhu ohledně výsledků, tak by mohla pokračovat pozitivní tržní nálada,\" uzavřel analytik.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK