Americký dolar po zprávě o zářijové inflaci oslabuje

13.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. října (ČTK) - Americký dolar dnes na devizovém trhu oslabuje. Spotřebitelské ceny v USA v září rostly méně, než se čekalo, což by mohlo znepokojit měnový výbor centrální banky USA (Fed).

Kolem 17:40 SELČ dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,1 procenta na 92,99 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,1 procenta na 1,1838 USD a k jenu o 0,3 procenta na 111,90 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,3 procenta na 132,46 JPY.

Americké ministerstvo práce dnes uvedlo, že spotřebitelské ceny v USA v září stouply ve srovnání s předchozím měsícem o půl procenta. Jejich tempo tak mírně zrychlilo z 0,4 procenta v srpnu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters však očekávali inflaci až 0,6 procenta. Zářijový růst byl sice nejvyšší za osm měsíců, způsobilo ho však převážně zdražení pohonných hmot po omezení produkce rafinérií kvůli hurikánům.

Fed v letošním roce zvýšil úrokové sazby již dvakrát a naznačil, že do konce letošního roku chystá ještě třetí zvýšení. Finanční trhy nyní z 88 procent věří, že sazby vzrostou v prosinci. Inflace je však při rozhodování Fedu velmi důležitá a nízký růst cen tak vyvolává nervozitu, zda Fed svůj názor ještě nezmění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK