Akcie v USA díky statistice a technologickým akciím vzrostly

13.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech na závěr týdne posílily. Náladu na trhu podpořila nejnovější statistika z USA. Dařilo se hlavně technologickým společnostem a technologický index Nasdaq uzavřel na novém rekordu.

Index Dow Jones v závěru obchodování stoupl o 30,71 bodu, tedy 0,13 procenta, na 22.871,72 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 posílil o 2,24 bodu, čili 0,09 procenta, na 2553,17 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 14,29 bodu, neboli 0,22 procenta, na 6605,80 bodu. Za celý týden všechny tři indexy vzrostly, Dow Jones o 0,43 procenta, S&P o 0,15 procenta a Nasdaq o 0,24 procenta.

Americké ministerstvo obchodu dnes uvedlo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech se v září zvýšily o 1,6 procenta, nejvíce za dva a půl roku. Index nálady spotřebitelů sestavovaný Michiganskou univerzitou pak vzrostl nejvýše od ledna 2004.

Technologické tituly táhlo hlavně posílení akcií firmy Apple. Růst cen ropy pomohl také energetickým společnostem. Zisky si připsala také Bank of America, která zveřejnila výsledky hospodaření. Zisk banky překonal očekávání analytiků. Akcie Wells Fargo, která rovněž zveřejnila výsledky hospodaření, však oslabily, napsala agentura Reuters.

Dnešní zisky částečně brzdil pokles zdravotnických společností. Důvodem byla zpráva, ze prezident Donald Trump se rozhodl zastavit dotační platby zdravotním pojišťovnám zavedené bývalým prezidentem Barackem Obamou v rámci systému zdravotní reformy.

Dolar dnes na devizovém trhu výrazně oslaboval. Reagoval tak na zprávu o vývoji spotřebitelských cen za září, které rostly pomaleji, než se čekalo, což by mohlo znepokojit měnový výbor centrální banky USA (Fed). Dolarový index však později velkou část svých ztrát smazal a k euru dolar nakonec posílil. Důvodem bylo prohlášení Trumpa k jaderné dohodě Íránu, které snížilo zájem investorů o rizikovější obchody.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,02 procenta na 93,08 bodu. Vůči euru dolar posílil o 0,1 procenta na 1,1820 USD, k jenu však klesl o 0,4 procenta na 111,87 JPY. Euro vůči jenu oslabilo o půl procenta na 132,24 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK