Daimler osamostatní divize osobních a nákladních aut

16.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. října (ČTK) - Německý výrobce automobilů Daimler zahájil proces restrukturalizace, která předpokládá, že divize osobních aut Mercedes-Benz a nákladních aut a autobusů se stanou právně nezávislými subjekty. Spadat ale budou pod Daimler. Automobilka dnes uvedla, že se neplánuje žádné ze svých divizí zbavit a že cílem změny je poskytnout divizím flexibilitu, aby mohly lépe reagovat na rychle se měnící podnikatelské prostředí.

Daimler investuje do přípravy reorganizace více než 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč). Automobilka se už dohodla se zástupci odborů na zajištění pracovních míst do konce roku 2029, na příspěvku do penzijního fondu a na odměnách, které se stanoví jako podíl na zisku. Změny struktury ale ještě musí schválit představenstvo a dozorčí rada.

Generální ředitel Dieter Zetsche v červenci uvedl, že Daimler zvažuje osamostatnění některých svých aktivit. To vyvolalo spekulace o rozdělení skupiny, která bude potřebovat finance na velké investice do autonomních a elektrických aut.

Divize nákladních automobilů a autobusů by se měla připojit k divizi finančních služeb, která je už právně nezávislá.

Osamostatněním bude snazší vyčíslit a zvýšit hodnotu jednotlivých divizí, než je to možné u současné kombinované skupiny. Podle analytiků Evercore ISE činí v současnosti hodnota divize nákladních aut a autobusů 31 miliard eur. Celková tržní hodnota Daimleru se nyní pohybuje kolem 72,8 miliardy eur (1,9 bilionu Kč).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK