Ceny ropy se zvyšují kvůli bojům v Iráku

16.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. října (ČTK) - Ceny ropy na světovém trhu dnes rostou kvůli bojům v oblasti severoiráckého města Kirkúk. Ty podle agentury Reuters vedly ke krátkému výpadku části těžby ropy v regionu.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 18:00 SELČ nárůst o zhruba 0,7 procenta na 57,57 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala zhruba 0,4 procenta na 51,67 dolaru za barel.

Irácké síly dnes ráno zahájily na několika frontách rozsáhlý útok na severoirácké město Kirkúk, které je v rukou kurdských milicí. Kurdové o víkendu odmítli zrušit výsledek referenda o nezávislosti, jak požadovala centrální vláda v Bagdádu.

\"Vidíme, že ceny ropy podporuje zvýšené geopolitické napětí na Blízkém východě, jmenovitě v iráckém Kurdistánu,\" uvedl analytik Anthony Headrick ze společnosti CHS Hedging. K růstu cen podle něj přispěla rovněž nejistota kolem jaderné smlouvy s Íránem, kterou v pátek kritizoval americký prezident Donald Trump.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 57,57 57,17 New York - NYMEX WTI listopad 51,67 51,45

pmh sva

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK