Včelpo je na prodej, veterináři s ním zahájili další řízení

17.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - Veterináři zahájili s firmou Včelpo vlastněnou Českým svazem včelařů další řízení kvůli nesprávné manipulaci s vedlejšími živočišnými produkty. Na dotaz ČTK to dnes sdělil zástupce mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Firmě tak opět hrozí milionová pokuta. Podle svazového webu je Včelpo na prodej. Společnost dluží 22 milionů korun a čelí dvěma soudním sporům o pět milionů korun.

Včelpo má pozastavenou obchodní činnost zhruba do začátku listopadu. Firma v minulém týdnu informovala, že požádá o dřívější povolení obchodovat, protože již \"udělala tlustou čáru za neslavnou minulostí\". Společnost si nechala udělat audit po činnosti předchozího vedení a medy a medové produkty, které nesplňovaly podmínky pro prodej, poslala na spálení. Právě u nich ale veterináři objevili další prohřešek.

\"Při kontrole obsahu 28 sudů, ve většině z nichž měl být uložen med určený k likvidaci ve spalovně v Moravskoslezském kraji, bylo v závěru uplynulého týdne zjištěno, že ve většině z nich se namísto deklarovaného medu nachází blíže neidentifikovatelná zkvašená tekutina,\" řekl dnes ČTK Majer. Navíc množství tekutiny neodpovídalo popiskům. Veterináři zásilku zdokumentovali, odebrali vzorky a informovali policii. Vyjádření svazu ČTK shání.

Nynější prohřešek podle Majera nepředjímá posouzení veterinářů, zda společnost znovu získá povolení k obchodního provozu.

Včelpo má z dřívějška od veterinářů pozastavenou činnost, protože nedokázalo doložit informace o původu surovin k vyrobeným medům a nesplnilo kvalitativní požadavky u některých medů. Předsedkyně svazu Jarmila Machová dříve ČTK sdělila, že za nedohledatelnost původu medu může policie, která dokumenty sebrala kvůli šetření případu, jak se do prodávaného medu dostala antibiotika. \"Mezitím, co se řešilo odvolání, jsme dostali zpátky od policie dokumenty, které nám zabavili minulý rok, takže můžeme dostupnost prokazovat,\" řekla dnes ČTK.

Kvůli přítomnosti antibiotik v medu dostal podnik a prodejci jeho medu v minulosti milionové pokuty. Podle dřívějšího vyjádření Machové byl letos odvolán jednatel podniku Panagiotis Margaritopoulos, na jaře ho nahradil Miroslav Kovář.

Vedení svazu včelařů předloni v listopadu rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy, protože zatím neodhalený viník přimíchával do českého medu ukrajinský med s antibiotiky. Jejich používání při léčení včel je v Evropské unii zakázané. Následně Včelpo začalo medy znovu prodávat, dokud mu to veterináři opět nezakázali.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK